Διεθνή

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως όσο προέβλεπαν

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο έναντι πρόβλεψης για 3,1%

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε αλλά λιγότερο από απύτό που εκτιμούσαν οι ειδικοί τον μήνα Μάρτιο, ανακατεύοντας τις προσδοκίες σχετικά με το πόσο σύντομα η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο από το 3,1% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει την την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, μειώθηκε στο 4,2% τον Μάρτιο από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 4,1%.

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τις αγορές στο να περιορίσουν τις πιθανότητες για το πόσο γρήγορα θα μειώσουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια εφέτος.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε κάτω από αυτόν των ΗΠΑ για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, αλλά παρέμεινε πάνω από το ποσοστό της ευρωζώνης του 2,4%.

Το Συντηρητικό κόμμα έχει δεσμευτεί να αμβλύνει τις πιέσεις στις τιμές και υστερεί του Εργατικού Κόμματος κατά περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται αργότερα φέτος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu