Στην ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί μια έντιμη ενδιάμεση συμφωνία, ωστόσο οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Την Τετάρτη, οι εργασίες του EuroWorking Group διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, σύμφωνα και με πηγές της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα, Πέμπτη, συνέρχεται εκ νέου το Brussels Group.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης , καθώς και τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που ζήτησε από την Αθήνα μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές και ανάληψη του πολιτικού κόστους, υπογραμμίζεται:
«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
»Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.»
Νωρίτερα, πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα στο EuroWorking Group, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.
Σήμερα, Πέμπτη συνέρχεται εκ νέου το Brussels Group, με στόχο την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το κλείδωμα της συμφωνίας στις αρχές Μαΐου είναι εφικτό και -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου, ελπίζοντας ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά της θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στη διάρκεια της οποίας ο Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει εάν θα αυξήσει το πλαφόν των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μακελειό σε σχολείο στο Ιράν: Έκκληση για έρευνα εγκλήματος πολέμου μετά τον θάνατο 165 παιδιών
- Η Κίνα ζητά άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιστροφή στη διπλωματία
- Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω του Ημιμαραθωνίου 2026 από τις 7:00 το πρωί
- Ισχυρός σεισμός στα Ιωάννινα 5,6 Ρίχτερ
- Στις φλόγες εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Ιράν και μονάδα αφαλάτωσης
- Χρυσοχοΐδης: Προστατεύουμε τις κρίσιμες υποδομές, αλλά και δομές ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα
- Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία
- Και η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








