Δεν πήραμε απαντήσεις στο πώς και από ποιους χρησιμοποιήθηκε το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, μετά από τη διήμερη εξέταση στην Αθήνα έχουμε ίσως περισσότερες ερωτήσεις από πριν. Αυτές ήταν δύο παρατηρήσεις των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές (PEGA), απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα.
“Βρήκαμε αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι”, είπε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια της Επιτροπής, Sophia In ’T Veld, αποδίδοντας το “όχι” στην απροθυμία των αρχών “να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας”. Δηλαδή, στην επίκληση του απορρήτου. “Το Predator χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ κάποιοι παρακολουθήθηκαν και επίσημα από την ΕΥΠ”, σημείωσε.
Ο πρόεδρος της PEGA, Jeroen Lenaers, αφού παρουσίασε τον κατάλογο των προσώπων με τα οποία συνομίλησαν οι ευρωβουλευτές, συμφώνησε ότι έμαθαν πολλά από τις διήμερες συζητήσεις, αλλά ο ίδιος αισθάνεται πως “πολλές από τις ερωτήσεις μας έμειναν αναπάντητες”. Η παραδοχή του εκτιμάται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ανήκει στην ευρωομάδα ΕΛΚ στην οποία μετέχει η ΝΔ.
Παρατήρησε επίσης ότι οι υποθέσεις παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων πρέπει να ερευνηθούν, όπως πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα προστασίας. “Οι πολίτες δικαιούνται έναν μηχανισμό προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς, δικαιούνται απαντήσεις”, είπε.
Δεδομένου ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν χθες και με μέλη της ελληνικής Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Lenaers σημείωσε ότι από το έργο της έγιναν “λίγες αποκαλύψεις” και ότι δεν προσήλθαν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εξέφρασε δε, την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε κοινό πόρισμα της ελληνικής Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά το κάθε κόμμα έδωσε το δικό του.
Τρία key points
Η PEGA συνόψισε τα βασικά σημεία από το διήμερο έργο της στην Αθήνα στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter.
“Oι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Βασικά σημεία:
– Οι ισχυρισμοί για spyware πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά
– Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας
– Η επιτήρηση πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλη δικαστική εποπτεία”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η συνέντευξη Δημητριάδη στη Real News, το deal με τη Bright και η σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ
- Ρήτρα ίσης αμοιβής για τις γυναίκες προτείνει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας
- Εξουδετερώθηκαν τα εκρηκτικά του drone στη Λευκάδα και συνεχίζονται οι έρευνες για την προέλευση
- Εβδομαδιαία ανασκόπηση Μητσοτάκη: Μονόλογος επιτυχιών, απουσιάζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό
- Beta Χρηματιστηριακή: Ιστορικό ρεκόρ κερδών και μερισμάτων για τις εισηγμένες το 2025
- Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι
- Εύθραυστη ηρεμία στο Στενό του Ορμούζ, με τις ΗΠΑ να αναμένουν την απάντηση του Ιράν
- Φωτιά σε φορτηγό πλοίο μετά από πλήγμα ανοιχτά του Κατάρ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








