Ελλάδα

Κολωνός: Αποφυλακίζεται η μητέρα της 12χρονης – Το ΜΟΔ κρίνει τα ελαφρυντικά για τους 19 ενόχους

Οι τέσσερις ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές, ήταν εκείνοι που έκριναν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της δίκης

Την έξοδό της από τη φυλακή αναμένει εντός της ημέρας η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό, έπειτα από την αθώωσή της για τα κακουργήματα που τη βάραιναν.

Η δίκη για την υπόθεση συνεχίζεται με την κρίσιμη απόφαση του ΜΟΔ για τα ελαφρυντικά.

Η μητέρα της 12χρονης κρίθηκε με πλειοψηφία 4 προς 3 αθώα για τη μαστροπεία και ομόφωνα για την πορνογραφία ανηλίκου (μέσω πληροφορικών συστημάτων). Η μειοψηφία, αποτελούμενη από τους τρεις τακτικούς δικαστές, ψήφισε υπέρ της ενοχής της μητέρας για την μαστροπεία, προσχωρώντας στην εισαγγελική άποψη. Η κατά πλειοψηφία απόφαση μπορεί να προσβληθεί με εισαγγελική έφεση.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 37χρονη για το πλημμέλημα της εκβίασης σε βάρος του Μίχου και είναι πιθανό να της επιβληθεί μια ποινή που ουσιαστικά έχει ήδη εκτιθεί με την προσωρινή κράτηση 18 μηνών.

Τα επαπειλούμενα ισόβια για τον βασικό κατηγορούμενο

Το ΜΟΔ σήμερα θα αποφασίσει για το αν και σε ποιους από τους 19 κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για κακουργηματικές πράξεις, θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, μια απόφαση που θα προσδιορίσει το ύψος των ποινών.

Η σημερινή διαδικασία θα ξεκινήσει με την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας. Η εισαγγελική λειτουργός θα τοποθετηθεί ως προς σε ποιους κατά την κρίση της, μπορούν να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις.

Οι δικαστές καλούνται να σταθμίσουν αντικειμενικά δεδομένα για κάθε κατηγορούμενο, ώστε να αποφανθούν για το θέμα που θα έχει άμεση επίπτωση στις ποινές που θα επιβληθούν.

Για τον Ηλία Μίχο μετά την απόφαση 4 ενόρκων και ενός Τακτικού δικαστή που αποδέχθηκαν πλήρως την κατηγορία του βιασμού της ανήλικης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο των ισοβίων , όπως ορίζεται στον νόμο του 2021 που εφαρμόζεται για την υπόθεση.

Παράλληλα είναι αντιμέτωπος και με πολυετείς καθείρξεις , με ποινές 10 έως 15 ετών για κάθε πράξη, καθώς το ΜΟΔ τον κήρυξε ένοχο και για τα κακουργήματα που αφορούν:

Κατάχρηση ανηλίκου με πλειοψηφία 5-2 ( 4 ένορκοι και 1 τακτικός δικαστής).
Μαστροπεία όπως εισάγεται με την ψήφο 4 ενόρκων και τους 3 τακτικούς δικαστές να κρίνουν πως πρέπει να κριθεί ένοχος για διευκόλυνση σε μαστροπεία , όπως είχε ζητήσει η Εισαγγελέας.

Πορνογραφία ανηλίκου (κατοχή και διανομή μέσω πληροφορικών συστημάτων) ομόφωνα.
Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος επίσης για πλημμέλημα σχετικά με κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο που κρίθηκε ένοχος για την εκπόρνευση του παιδιού, τον συνταξιούχο ναυτικό, αποκαλούμενο «Μιχάλη», οι ποινές που προβλέπονται είναι από 10 έως 15 χρόνια για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες, μαστροπεία και πορνογραφία ανηλίκου, που του καταλόγισαν οι δικαστές.

Την κρίσιμη απόφαση για τα ελαφρυντικά αναμένουν σήμερα και οι υπόλοιποι 17 άντρες που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση. Οι 16 από αυτούς για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής και ένας για την χρήση πορνογραφικού υλικού του παιδιού.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους περισσότερους, είναι πρόσκαιρης κάθειρξης 10 έως 15 ετών. Σε τρεις από αυτούς το δικαστήριο αναγνώρισε πως πλανήθηκαν για την ηλικία του θύματος, θεωρώντας τη μεγαλύτερη. Μία περίσταση που επικαλέστηκαν οι περισσότεροι από τους «πελάτες», πλην όμως δεν τους αναγνωρίστηκε.

Για τους 3 η προβλεπόμενη ποινή ξεκινά από τα 5 και φθάνει έως και τα 15 χρόνια. Ένας κατηγορούμενος είναι σε μετεφηβική ηλικία όπως ανακοινώθηκε στην απόφαση επί της ενοχής του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu