Διεθνή

“Ζαλίζουν” τα νούμερα του 1% των Αμερικανών: Διαθέτουν περιουσία 44,6 τρισ. δολαρίων

Η αξία των εταιρικών μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε το κορυφαίο 1% εκτινάχθηκε στα 19,7 τρισ. δολάρια

Νούμερα που… ζαλίζουν, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Η περιουσία των πιο πλούσιων ανθρώπων στις ΗΠΑ, έφτασε στο ρεκόρ των 44,6 τρισ. δολαρίων στο τέλος του τέταρτου τριμήνου! Και μιλάμε για το 1% των επιχειρηματιών, ήτοι -σύμφωνα με τη Fed- όσοι έχουν περιουσία άνω των 11 εκατ. δολαρίων. Η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο με όλα τα κέρδη να προέρχονται από τις μετοχές τους.

Η αξία των εταιρικών μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε το κορυφαίο 1% εκτινάχθηκε στα 19,7 τρισ. δολάρια από 17,65 τρισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά την μικρή άνοδο της αξίας των ακινήτων τους, η αξία των ιδιωτικών τους επιχειρήσεων μειώθηκε, ακυρώνοντας στην ουσία όλα τα άλλα κέρδη εκτός των μετοχών.

Ειδικότερα, η εκτίναξη των κερδών των πλουσίων ξεκίνησε με την άνοδο της αγοράς, λόγω της πανδημίας του κορoνoϊού. Από το 2020, ο πλούτος του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 τρισ. δολάρια ή 49%. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό, η μεσαία τάξη των ΗΠΑ, σε ποσοστό 50% – 90%, είδε επίσης τον πλούτο της να αυξάνεται σταδιακά, κατά 50%.

Ωστόσο, τελευταία έκθεση του Fed αναδεικνύει πόσο «περιορισμένος» παραμένει ο όγκος της ιδιοκτησίας μετοχών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει το 87% των ατομικών μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ το κορυφαίο 1% κατέχει τις μισές εκ των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu