Επιχειρήσεις

Ζανιάς: Το πολιτικό ρίσκο επισκιάζει τα οικονομικά επιτεύγματα

«Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

_x000D_

Ο κ. Ζανιάς τόνισε πως οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας.

_x000D_

Ωστόσο σημείωσε πως παράλληλα υπάρχουν εξωτερικές επιδράσεις, «όπως η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και στην Κίνα τα ερωτηματικά για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει αποτελεσματικά κλπ, που προσθέτουν στα δικά μας καμώματα».

_x000D_

Όποια όμως και να είναι η πηγή των προβλημάτων μας, υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς, εμείς πληρώνουμε τις συνέπειές τους και εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

_x000D_

Και οι συνέπειες, συνέχισε, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά-δειλά με την παρουσίαση κόπωσης σε κάποιους βραχυχρόνιους δείκτες.

_x000D_

«Πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία»

_x000D_

Ο κ. Ζανιάς χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός πως η Πορτογαλία που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα και  δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3% και εμείς γύρω στο 7,5%, που δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%.

_x000D_

«Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει. Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,8%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας” ανέφερε ο κ. Ζανιάς».

_x000D_

«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία» επανέλαβε εκτιμώντας πως μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία.

_x000D_

«Μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας»

_x000D_

«Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία που οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης, και συνεπώς για τη μείωση της ανεργίας, είναι θετικές».

_x000D_

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020.

_x000D_

Α. Τουρκολιάς για δάνεια και τέστ αντοχής των τραπεζών

_x000D_

Από την πλευρά του ο  διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναφέρθηκε στα επιτυχημένα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.

_x000D_

Ο κ. Τουρκολιάς διερωτήθηκε: «Γιατί ακόμα και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπήρξαν αναφορές ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests και έχουν ανάγκη κεφαλαίων; Αυτή ήταν η απορία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, με την τελευταία μάλιστα να αντιδρά δυναμικά σε αβάσιμα σχόλια και αναφορές».

_x000D_

Ακόμη καταφέρθηκε κατά όσων ισχυρίζονταν, όπως είπε, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια.

_x000D_

«Και τελικά τι; Αντί για ανάγκη κεφαλαίων έχουν κεφαλαιακό απόθεμα, συνολικά περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος κεφαλαιακό πλεόνασμα, από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, το έχει η Εθνική με 2,025 δισ. ευρώ που οδηγεί σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση το δυσμενές σενάριο, σε 8,9%. Επίσης τον υψηλότερο, σε ποσοστιαία βάση, δείκτη μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών» είπε.

_x000D_

 Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Κρήτης στην εθνική οικονομία επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα 2/3 της εξαγωγικής δραστηριότητας της Κρήτης και της συνολικής προστιθέμενης αξίας του νησιού προέρχονται από το Νομό Ηρακλείου.

_x000D_

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε επίσης τη συμβολή του λιμένος Ηρακλείου.

_x000D_

«Αρκεί να αναφέρω ότι οι διακινούμενοι επιβάτες προσεγγίζουν τους 300.000 ετησίως, ενώ η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική με τις αφίξεις, στο εννεάμηνο φέτος, να σημειώνουν σε ετήσια βάση αύξηση 3,7%» τόνισε.

_x000D_

«Ρυθμίσεις σε 318.500 επιχειρηματικά δάνεια την εποχή της κρίσης»

_x000D_

Ακόμη ο κ. Τουρκολιάς αναφερόμενος στα δάνεια που χορηγεί η τράπεζα είπε πως «η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια που υποβάλλονται στην Εθνική φθάνει περίπου το 80%. Δηλαδή εγκρίνουμε 8 στα 10 αιτήματα. Αυτό κάθε άλλο σημαίνει πολιτική περιορισμού της ρευστότητος».

_x000D_

 Τέλος είπε πως δεν είναι αληθές, σε ό, τι αφορά στην Εθνική, ότι υπάρχει δυστοκία στην ικανοποίηση αιτημάτων για ρύθμιση υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από πελάτες της τράπεζας σε προηγούμενα έτη.

_x000D_

«Αρκεί και μόνο να αναφέρω ότι στην περίοδο της κρίσεως η Εθνική, συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας πελάτες της, προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά», ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς.

Επιχειρήσεις

close menu