Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε περίπλοκο το εδαφικό ζήτημα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρότησε μια «αντιπροσωπεία» ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» με τη Ρωσία, με βάση ένα διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρίας Πάβλο Παλίσα θα μετέχουν σε αυτήν την επιτροπή που θα συζητά με τους «διεθνείς εταίρους» της Ουκρανίας.
Οι τέσσερις αξιωματούχοι αποτελούσαν την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις που είχε την Τρίτη το Κίεβο στη Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο ο Ζελένσκι κατηγόρησε ωστόσο τη Μόσχα ότι καθυστερεί τις συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών, με στόχο να ενισχύσει προηγουμένως τη θέση της στα πεδία των μαχών.
Οι Ρώσοι «θέλουν μια πιο ισχυρή θέση πριν από την εκεχειρία. Η καθυστέρηση στη διαδικασία συνδέεται με το γεγονός ότι (…) θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «περίπλοκο» το εδαφικό ζήτημα και είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τόνισε όμως ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικά τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζήτησαν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους αξιωματούχους στις πρόσφατες συνομιλίες τους στη Μόσχα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- SPIEGEL: Έφοδος της γερμανικής Αστυνομίας στην Deutsche Bank – Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
- Ντόρα Μπακογιάννη: Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας: «Μόλις το 30% – 40% των εργατικών ατυχημάτων καταγράφεται»
- Στα Δικαστήρια Τρικάλων οι τρεις συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»
- Alzheimer Europe: Στις 236.473 οι πάσχοντες με άνοια στην Ελλάδα το 2025
- Τραμπ για Ιράν: Ο χρόνος τελειώνει, μεγάλη αμερικανική ναυτική δύναμη στην περιοχή
- Alumil: Εγκρίθηκε η παροχή εγγύησης υπέρ της θυγατρικής στην Αίγυπτο
- Εξετάζει την πρωτοβουλία “Stop Destroying Videogames” η ΕΕ μετά το 1.3 εκατ. υπογραφές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








