Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει αν ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Τουρκία
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την Ουκρανία μόνο εάν παραστεί και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος βοηθός του Ουκρανού ηγέτη, προκαλώντας το Κρεμλίνο να δείξει ότι είναι ειλικρινές στην επιδίωξη της ειρήνης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να παραστεί στην προτεινόμενη συνάντηση της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο των προσπαθειών του να τερματίσει την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη δηλώσει αν θα συμμετάσχει.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν προσπαθήσει να δείξουν ότι εργάζονται για την ειρήνη, αφότου ο Τραμπ έθεσε ως προτεραιότητα τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κάποια σαφή πορεία.
Ο Πούτιν πρότεινε την Κυριακή απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, αφού αγνόησε την ουκρανική πρόταση για άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός. Ο Τραμπ στη συνέχεια είπε δημόσια στον Ζελένσκι να αποδεχτεί.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα συναντηθεί με κανέναν άλλο Ρώσο εκπρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από τον Πούτιν», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ.
Ο αρχηγός του επιτελείου του, Αντρίι Γερμάκ, δήλωσε ότι το ταξίδι του Ζελένσκι στην Τουρκία έδειξε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες, αλλά επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να έρθουν μετά από εκεχειρία.
«Η θέση μας είναι πολύ ηθική και πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Γερμάκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.
Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει αν ο Πούτιν θα ταξιδέψει στην Τουρκία. «Είμαστε αφοσιωμένοι σε μια σοβαρή αναζήτηση τρόπων για μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω τις συνομιλίες.
Ο Πούτιν ξεκίνησε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, εξαπολύοντας έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει συσπειρωθεί γύρω από το Κίεβο παρέχοντας όπλα και οικονομική βοήθεια, ενώ η Ρωσία έχει στραφεί στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για υποστήριξη.
Ο Τραμπ έχει απαιτήσει από τα δύο έθνη να τερματίσουν τον πόλεμο, απειλώντας να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, εκτός εάν υπάρξουν σύντομα σαφή σημάδια προόδου.
Ο Τραμπ θα πάει στην Τουρκία;
Εάν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν, οι οποίοι δεν κρύβουν την αμοιβαία τους περιφρόνηση, συναντηθούν την Πέμπτη, θα είναι η πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τον Δεκέμβριο του 2019.
Μιλώντας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι η συμφωνία δημιούργησε έναν μηχανισμό για την αποφυγή κλιμάκωσης.
Ο Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ αυτή την εβδομάδα, προσφέρθηκε απροσδόκητα τη Δευτέρα να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, η οποία βρίσκεται στο όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
«Σκεφτόμουν να πετάξω εκεί. Υπάρχει πιθανότητα, υποθέτω, αν πιστεύω ότι μπορούν να συμβούν πράγματα, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε», είπε ο Τραμπ πριν αναχωρήσει για το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
«Μην υποτιμάτε την Πέμπτη στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Μετά την προσφορά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, συζήτησε την «προχωρημένη πορεία για μια εκεχειρία» στην Ουκρανία με τους ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Η συμφωνία του 2022 πριν τη ρωσική εισβολή
Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι ο Πούτιν ήταν ανοιχτός στο να συζητήσει μια εκεχειρία με τον Τραμπ, αλλά ότι η Μόσχα απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά πρώτα χρειάζεται εκεχειρία, μια θέση που υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Το Κίεβο θέλει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και απορρίπτει μια ρωσική πρόταση για περιορισμούς στο μέγεθος του στρατού του. Εδαφικά ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν μόλις τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, αναφέρει.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε μια συμφωνία του 2022 την οποία διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, αντίγραφο του οποίου έχει εξετάσει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν πει στη Ρωσία ότι θα πρέπει να αποδεχτεί μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία από τη Δευτέρα ή να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις. Το Κρεμλίνο απάντησε, λέγοντας ότι δεν θα απαντήσει σε τελεσίγραφα.
Η Γαλλία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες , οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει νέες «μαζικές» κυρώσεις που θα στοχεύουν στον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, εάν η Ρωσία δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Κριμαίας, σχεδόν ολόκληρου του Λουχάνσκ και περισσότερο από το 70% των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις. Ελέγχει επίσης ένα τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο.
Ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο από τις διαπραγματεύσεις του 2022.
«Εάν η ουκρανική αντιπροσωπεία εμφανιστεί σε αυτές τις συνομιλίες με την εντολή να εγκαταλείψει τυχόν τελεσίγραφα και να αναζητήσει κοινό έδαφος, είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε», είπε.
Σε μια κρίσιμη κίνηση που ενδέχεται να σηματοδοτήσει νέα φάση στις προσπάθειες για ειρήνευση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να έχει απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, την Πέμπτη.
Όπως δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters, ο Ζελένσκι δεν θα έχει συνομιλίες με άλλα μέλη της ρωσικής αποστολής, υπογραμμίζοντας ότι η όποια διαπραγμάτευση θα αφορά αποκλειστικά τους δύο ηγέτες.
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε να συμμετάσχει και ο ίδιος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας για τη σύνθεση ή το επίπεδο εκπροσώπησης που σκοπεύει να στείλει στις διαβουλεύσεις. Η προθυμία Τραμπ να παρέμβει καταγράφεται σε μια περίοδο που προσπαθεί να ενισχύσει τη διεθνή του εικόνα ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Στο στρατιωτικό πεδίο, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι οι αντιαεροπορικές της μονάδες κατέστρεψαν και τα 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό επιθέσεων με drones που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως επισημαίνει το Reuters, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά μια προσωρινή αλλαγή τακτικής από τη ρωσική πλευρά ή τεχνικούς περιορισμούς.
Η προγραμματισμένη συνάντηση στην Τουρκία αναμένεται να παρακολουθηθεί στενά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς ενδέχεται να προσφέρει ένα σπάνιο παράθυρο διαλόγου σε έναν πόλεμο που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια και συνεχίζει να προκαλεί αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Austriacard: Παραιτείται από το Συμβούλιο Διοίκησης ο Νίκος Λύκος – Διοικητικές αλλαγές
- Καρυστιανού για πόρισμα Καρώνη: Ντροπή, θυμός και αποστροφή από τη σήψη
- ΗΠΑ: Στο 2,3% υποχώρησε οριακά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
- Μερτς σε Μητσοτάκη: Κρατήστε τους μετανάστες και μην τους στέλνετε στη Γερμανία
- Βέλγιο: Απειλή για βόμβα σε αεροσκάφος της Ryanair στο αεροδρόμιο Σαρλερουά
- Hisense: Επίσημος συνεργάτης του FIFA Club World Cup 2025
- Rakuten Viber: Λανσάρει στην Ελλάδα το Viber Ads Manager για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Μαρινάκης: Με το πόρισμα του ΕΜΠ καταρρέει το αφήγημα της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις