H διαδικασία αφορά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια
Σε λειτουργία τίθεται η ψηφιακή διαδικασία υποβολής και διαχείρισης του Δελτίου Κίνησης (Transit Log) των ιδιωτικών σκαφών αλλοδαπής σημαίας, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, η διαδικασία αφορά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια, ως προς την υποβολή και διαχείριση δελτίου κίνησης
α. περιορισμένης ισχύος, εφόσον:
- φέρουν σημαία τρίτης χώρας και ανήκουν ή κατέχονται από πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα / ή φέρουν σημαία άλλου κράτους – μέλους και ανήκουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα,
- δεν έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που τους αναλογούν
β. αορίστου ισχύος, εφόσον:
- φέρουν σημαία τρίτης χώρας και ανήκουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα ή σε κράτος μέλος της ΕΕ,
- έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που τους αναλογούν
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα σκάφη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υποχρεούνται να υποβάλουν «Δελτίο Κίνησης» (Transit Log) στο αρμόδιο Τελωνείο, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλέον, η διαδικασία υποβολής του Δελτίου και των σχετικών δικαιολογητικών ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > Transit Log – Δελτίο κίνησης.
Η νέα ψηφιακή διαδικασία μειώνει σημαντικά τους χρόνους έκδοσης του Δελτίου Κίνησης (Transit Log), διευκολύνοντας την είσοδο στη χώρα αλλοδαπών ταξιδιωτών με σκάφη αναψυχής. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2022 εκδόθηκαν 8.033 Δελτία Κίνησης, το 2023 εκδόθηκαν 10.132 Δελτία, ενώ κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη μέχρι στιγμής εκδοθεί 4.529 Δελτία.
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ψηφιακή διαχείριση και την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών μεταξύ της ΑΑΔΕ και των Λιμενικών Αρχών του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποκαθήλωση Μητσοτάκη από Αντώνη Σαμαρά
- Κριτική σε Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική από Κώστα Καραμανλή
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Κάτω από 5% η συμμετοχή της Regina Company
- Φον ντερ Λάιεν: Λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, δεν θα μειώσουμε το πλαφόν στο ρωσικό
- Τραμπ: «Ο Χαμενεί είναι εύκολος στόχος, αλλά δεν θα τον βγάλουμε από τη μέση, προς ώρας…»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν κλιμακώνεται
- Ideal: Την Τετάρτη 18 Ιουνίου σε διαπραγμάτευση 8 εκατ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- Alpha Bank: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις