Διεθνή

Αμπάς Αραγτσί (Ιρανός ΥΠΕΞ) από Γενεύη: Δεν θα συμμετάσχω στις συνομιλίες αν δεν σταματήσει το Ισραήλ

Financialreport.gr

Ο Αραγτσί έφτασε στη Γενεύη για συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε συνομιλίες όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις, ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησής του με Ευρωπαίους ομολόγους του στη Γενεύη.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου με Ευρωπαίους υπουργούς, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν πριν από μία εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέση Ανατολή: Ευρώπη και Ιράν αναζητούν λύση μέσω της διπλωματίας

Οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική εμπλοκή

Ο Αραγτσί έφτασε στη Γενεύη για συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα διπλωματικό μονοπάτι για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο, όπως είπε στην ιρανική τηλεόραση: «Δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω όσο συνεχίζεται η επίθεση κατά της χώρας μου. Μετά την αντίστασή μας απέναντι στο Ισραήλ, θεωρώ ότι οι χώρες θα αποστασιοποιηθούν από αυτή την επιθετικότητα».

Λίγο νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπάς Αραγτσί χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα του σοβαρά εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, πριν από συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους στην ελβετική πόλη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητά μας και κυριαρχία με όλη μας την ισχύ», είπε επίσης ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Όπως επισήμανε, οι Ιρανοί υποτίθεται πως θα είχαν συνάντηση με Αμερικανούς την 15η Ιουνίου για να διαμορφώσουν μια πολλά υποσχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η επίθεση του Ισραήλ ήταν μια προδοσία της διπλωματίας, υπογράμμισε επίσης ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Πριν από τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι «υπάρχει πλέον ένα παράθυρο εντός των επόμενων δύο εβδομάδων για την επίτευξη διπλωματικής λύσης».

Πάντως το Ιράν δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχθεί το βασικό αίτημα των Ισραήλ – ΗΠΑ για πλήρη εγκατάλειψη του εμπλουτισμού ουρανίου, που αποτελεί το βασικό στοιχείο του πυρηνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη «είναι πρόθυμη να συζητήσει ορισμένους περιορισμούς», αλλά «θα απορρίψει αναμφίβολα» κάθε πρόταση για «μηδενικό εμπλουτισμό», ιδιαίτερα όσο συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα.

Εν τω μεταξύ, νοσοκομείο της Τεχεράνης επλήγη από νέα ισραηλινή πυραυλική επίθεση, αναφέρουν ιρανικά μέσα επικαλούμενα εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκε άλλος ένας πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, δήλωσε πως με τα πλήγματά του, το Ισραήλ αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση του ιρανικού καθεστώτος.

«Πρέπει να χτυπήσουμε όλα τα σύμβολα του καθεστώτος και τους μηχανισμούς καταπίεσης του πληθυσμού, όπως η Basij (πολιτοφυλακή), και τη βάση εξουσίας του καθεστώτος, όπως η Φρουρά της Επανάστασης», ανέφερε ο Κατς σε δήλωσή του.

Νωρίτερα, ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε τη Μπερσεβά στο νότιο Ισραήλ το πρωί της Παρασκευής, τραυματίζοντας ελαφρά επτά άτομα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Το Νοσοκομείο Soroka της πόλης, το οποίο είχε δεχθεί πλήγμα από ιρανική επίθεση την προηγούμενη μέρα, ανακοίνωσε ότι υποδέχθηκε επτά τραυματίες, όλοι με ελαφρά τραύματα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu