Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η νεότερη μελέτη της IQVIA
Με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 5-8% αναμένεται η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια παρά τις μειωμένες προσδοκίες για εμβόλια και φάρμακα κατά του κορονοϊού. Ως το 2028 η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 2,3 τρισ. δολ.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η νεότερη μελέτη της IQVIA για «την παγκόσμια χρήση των φαρμάκων το 2024 – Προοπτικές έως το 2028», σύμφωνα με την οποία η χρήση φαρμάκων στη Λατινική Αμερική και την Ασία θα αυξηθεί ταχύτερα από άλλες περιοχές τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε θεραπεία με καλύτερα φάρμακα, ειδικά στην ανοσολογία, την ενδοκρινολογία και την ογκολογία.
Ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών την επόμενη πενταετία αποδίδεται στη χρήση καινοτόμων θεραπειών στις ανεπτυγμένες χώρες, που θα αντισταθμιστεί από απώλειες πατέντας και χρήση φθηνότερων γενοσήμων και βιοομοειδών.
Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη αποδίδεται σε παλαιότερα προϊόντα. Αυτός ο συνδυασμός αύξησης των δαπανών λόγω όγκου και μείγματος στο κόστος θεραπείας δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες μετατοπίζονται σε ακριβότερες θεραπείες, αντανακλώντας την ευρύτερη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλότερης κλινικής αξίας.
Η παγκόσμια δαπάνη για την παχυσαρκία προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμούς 24-27% σε ετήσια βάση
Σύμφωνα με τη μελέτη:
Η παγκόσμια χρήση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 14% τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται περαιτέρω αύξηση 12% έως το 2028, ανεβάζοντας την χρήση σε 3,8 τρις ημερήσιες δόσεις ετησίως.
Η παγκόσμια δαπάνη για φάρμακα σε τιμές καταλόγου αυξήθηκε κατά 35% την τελευταία πενταετία και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 38% ως το 2028.
Η πρόβλεψη για την αγορά των ΗΠΑ, σε εκτιμώμενες καθαρές τιμές, αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2-5% έως το 2028, αντανακλώντας την υψηλότερη πρόσφατη ανάπτυξη και την αναμενόμενη περαιτέρω αυξημένη χρήση θεραπειών υψηλότερης αξίας από τους ασθενείς
Τα συστήματα υγείας διεθνώς, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία, τον πληθωρισμό και τις περιφερειακές συγκρούσεις, εφαρμόζοντας νέες θεραπείες και αυξάνοντας τη χρήση των φαρμάκων, συνολικά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη Γάζα από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: «Αυτό χρειάστηκε 3.000 χρόνια»
- Στη φυλακή από τις 21 Οκτωβρίου ο Νικολά Σαρκοζί
- Πιερρακάκης στη Βουλή: Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% το 2025 και 2,4% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη στη σκιά της εκεχειρίας στη Γάζα
- Alpha Bank: Αγορά 2,032 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,64 εκατ. ευρώ
- Mevaco: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Ιωάννης Μπρούτζος
- Alter Ego: Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Ακρίτας: Μετατροπή 14,1 εκατ. προνομιούχων μετοχών σε κοινές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις