Απάντηση στο κοστολόγιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης, για το προϊόν από το χωράφι στον καταναλωτή
Επιστολή έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου, με αφορμή το δημοσίευμα που αφορούσε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) σύμφωνα με την οποία οι έμποροι αγοράζουν 0,70 ευρώ το κιλό τα μήλα από τους παραγωγούς, δίνοντας ταυτόχρονα τις τιμές σε όλα τα στάδια της διακίνησης του προϊόντος μέχρι να φτάσει στην τιμή του 1,70 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή.
Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς, ο οποίος, όπως αναφέρει ο ΣΕΚΛΑ, δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 ευρώ το κιλό.
Ο Αγροτικός Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου το διαψεύδει, λέγοντας ότι από τον παραγωγό το προϊόν φεύγει με τιμή 0,35 ευρώ το κιλό και με τα συνολικά έξοδα παραγωγής να αγγίζουν τα 0,30 ευρώ, τα οποία επιβαρύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου
«Έκπληκτοι διαβάσαμε το δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρετε την πορεία της τιμής του μήλου από το δέντρο ως το πιάτο του καταναλωτή. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, ορίζονται ως 0,70€ η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός και ως 0,10€ το κόστος συγκομιδής.
Ανακριβή και μόνο, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δήλωσή σας αυτή. Στην περιοχή Βέρμιου καλλιεργούνται περίπου 25 εκατομμύρια κιλά μήλα.
Ο μέσος όρος τιμής ανά κιλό, ανέρχεται φέτος στα 0,35€, στα οποία 0,35€ τα έξοδα αγγίζουν τα 0,30€ (για φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λίπανση, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, και εργατικά κόστη, των οποίων το βάρος επωμίζεται αποκλειστικά και μόνο ο παραγωγός).
Σεβόμενοι την θέση σας, ζητάμε το σεβασμό, διότι ο μηλοπαραγωγός σήμερα πλήττεται από παντού και παλεύει για να ανταπεξέλθει».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις