Απάντηση στο κοστολόγιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης, για το προϊόν από το χωράφι στον καταναλωτή
Επιστολή έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου, με αφορμή το δημοσίευμα που αφορούσε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) σύμφωνα με την οποία οι έμποροι αγοράζουν 0,70 ευρώ το κιλό τα μήλα από τους παραγωγούς, δίνοντας ταυτόχρονα τις τιμές σε όλα τα στάδια της διακίνησης του προϊόντος μέχρι να φτάσει στην τιμή του 1,70 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή.
Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς, ο οποίος, όπως αναφέρει ο ΣΕΚΛΑ, δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 ευρώ το κιλό.
Ο Αγροτικός Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου το διαψεύδει, λέγοντας ότι από τον παραγωγό το προϊόν φεύγει με τιμή 0,35 ευρώ το κιλό και με τα συνολικά έξοδα παραγωγής να αγγίζουν τα 0,30 ευρώ, τα οποία επιβαρύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου
«Έκπληκτοι διαβάσαμε το δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρετε την πορεία της τιμής του μήλου από το δέντρο ως το πιάτο του καταναλωτή. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, ορίζονται ως 0,70€ η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός και ως 0,10€ το κόστος συγκομιδής.
Ανακριβή και μόνο, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δήλωσή σας αυτή. Στην περιοχή Βέρμιου καλλιεργούνται περίπου 25 εκατομμύρια κιλά μήλα.
Ο μέσος όρος τιμής ανά κιλό, ανέρχεται φέτος στα 0,35€, στα οποία 0,35€ τα έξοδα αγγίζουν τα 0,30€ (για φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λίπανση, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, και εργατικά κόστη, των οποίων το βάρος επωμίζεται αποκλειστικά και μόνο ο παραγωγός).
Σεβόμενοι την θέση σας, ζητάμε το σεβασμό, διότι ο μηλοπαραγωγός σήμερα πλήττεται από παντού και παλεύει για να ανταπεξέλθει».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κατά 0,25%
- Δημοσκόπηση Pulse: Μισή μονάδα κέρδισε η ΝΔ από τη ΔΕΘ – Στο 24% στην πρόθεση ψήφου
- Τζιρακιάν Profil: Ο Κασπάρ Μπατανιάν νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ
- Στις Αττικές Εκδόσεις η διαφημιστική εκμετάλλευση των όψεων του πύργου Πειραιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μεικτά πρόσημα – Άλμα 17% από Puma
- ΕΚΤΕΡ: Αλλαγές στα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων λόγω μερίσματος
- Cenergy: Στα 95 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο, αυξημένα κατά 69%
- Ευρώπη Holdings: Αυξημένα έσοδα στα 18,786 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις