Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για μείωση του κόστους καυσίμων, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, «αναγκάζουν» τους traders να προβούν σε μαζικές εντολές πωλήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, τα αμερικανικά συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 4,67% και διαμορφώνονται στα 104,41 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα ευρωπαϊκά συμβόλαια Brent διολισθαίνουν κατά 4,08% και περιορίζονται στα 109,97 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαΐου του 2022.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει την αναστολή του φόρου στα καύσιμα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού κόστους σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Την Πέμπτη δε, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής επτά ενεργειακών εταιρειών, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Πάντως, ο εκτελεστικός διευθυντής της Chevron δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων, επικαλούμενος τις τιμές στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.
Στο μεταξύ, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιβράδυνση ή ακόμη και σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η πιθανότητα ύφεσης της διεθνούς οικονομίας καθορίζεται κοντά στο 50%.
Σε κάθε περίπτωση, προς ώρας, η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος ευνοεί τις μεταφορές και τα ταξίδια. Αυτό, με τη σειρά του, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην ήδη «σφιχτή» προσφορά, η οποία εν πολλοίς οφείλεται και στις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό αργό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
- Παπασταύρου για προσαρμογή του ΝΟΚ: «Στόχος μας να ξεκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις