Πρόσωπα

Ali Sabanci: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που ”χρύσωσε” το νοσοκομείο της Λέρου

Financialreport.gr

O Αli Sabanci

Eίχε σοβαρό ατύχημα και νοσηλεύτηκε εκεί πριν δύο χρόνια

Aναμφισβήτητα είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, ένας παλαιός νοσηλευόμενος να δωρίζει τόσο μεγάλο ποσό σε νοσοκομείο. Ωστόσο, ο Τούρκος επιχειρηματίας Ali Sabanci φαίνεται πως δεν ξέχασε ότι βρίσκεται στη ζωή λόγω των προσπαθειών των γιατρών του νοσοκομείου Λέρου, πριν από δύο χρόνια, και ως εκ τούτου η δωρεά των 115.000 ευρώ μοιάζει με ”κλείσιμο” παλιού λογαριασμού.

Ο Αλί Ισμαήλ Σαμπαντζί δεν είναι τυχαίο πρόσωπο: Είναι Τούρκος επιχειρηματίας και μέλος τρίτης γενιάς της οικογένειας Σαμπαντζί και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Esas Holding.

Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1969 στα Άδανα, το τρίτο παιδί και μοναδικός γιος του Σεβκέτ Σαμπαντζί . Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Tufts στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, μεταξύ 1987 και 1991. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη το 1993 και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά το 1995. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes από το 2025, ήταν ο 34ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία με περιουσία 960 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Morgan Stanley & Co. Inc. για δύο χρόνια. Το 1993, υπέβαλε αίτηση στο Columbia Business School στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στα διεθνή χρηματοοικονομικά το 1995.

Μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση Akbank. Το 1997 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος νέων έργων στην Sabancı Holding και διορίστηκε Πρόεδρος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου τον Ιούνιο του 2001. Αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση τον Μάρτιο του 2004, λίγο πριν από τον θάνατο του Sakıp Sabancı, και στη συνέχεια εντάχθηκε στην Esas Holding , την οποία ίδρυσε με τον πατέρα και την αδερφή του.

Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος των εταιρειών Pegasus Airlines, Desas (ενοικίαση επαγγελματικών οχημάτων), Esaslı Gıda (τροφίμων), Gıdaser Gıda (Bonservis) και UN Ro.-Ro. İşletmeleri A.Ş., καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αρκετών παρόμοιων εταιρειών του ομίλου. Του απονεμήθηκε τιμητικός διδάκτορας από τη Γερουσία του Πανεπιστημίου Gediz τον Μάιο του 2013. Είναι, επίσης, μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Galatasaray, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νέων Επιχειρηματιών TOBB και μέλος τόσο του ISO όσο και του TAİK.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu