Η παγκόσμια αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές καταναλωτή κατά 1,5% υψηλότερες τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Η τιμή για ένα μόνο εμπορευματοκιβώτιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους 18 μήνες καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος έχει αυξηθεί κατά επτά φορές, αν όχι περισσότερο.
Υπολογιστές, ηλεκτρονικά προϊόντα, έπιπλα, υφάσματα, αναμένεται να καταγράψουν αύξηση στην τιμή τους περίπου 10%.

«Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι η τρέχουσα αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τα παγκόσμια επίπεδα τιμών εισαγωγής κατά 11% και τα επίπεδα τιμών καταναλωτή κατά 1,5% από τώρα έως το 2023», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ την Πέμπτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πανελλαδική απεργία στα πλοία την 28η Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στα θύματα των Τεμπών
- Γ. Δεληγιάννης: Αποχωρεί από Grant Thornton Ελλάδος, όπου ήταν Αντιπρόεδρος, μετά από 32 χρόνια
- ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης αγροτεμαχίων
- Κλείνει το Λεξικοπωλείο στο Παγκράτι: Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με ιδιαίτερο αποτύπωμα
- ΔΕΗ: 1.700 μαθητές σε 6 νησιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Το Πλαστικό μου κι Εγώ»
- Ο Ζελένσκι ζητά ευρωπαϊκή “εγγύηση” στις συνομιλίες της Γενεύης για την Ουκρανία
- ΟΔΔΗΧ: Στο 1,84% η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 400 εκατ. ευρώ
- Διανομή 680 χιλ. ευρώ για την «ΕΨΙΛΟΝ-ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε.» – Ποιοι πιστωτές ικανοποιούνται
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








