Η παγκόσμια αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές καταναλωτή κατά 1,5% υψηλότερες τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Η τιμή για ένα μόνο εμπορευματοκιβώτιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους 18 μήνες καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος έχει αυξηθεί κατά επτά φορές, αν όχι περισσότερο.
Υπολογιστές, ηλεκτρονικά προϊόντα, έπιπλα, υφάσματα, αναμένεται να καταγράψουν αύξηση στην τιμή τους περίπου 10%.

«Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι η τρέχουσα αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τα παγκόσμια επίπεδα τιμών εισαγωγής κατά 11% και τα επίπεδα τιμών καταναλωτή κατά 1,5% από τώρα έως το 2023», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ την Πέμπτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ προειδοποιούν: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα «αγγίξουν» εμπόριο, τουρισμό και βιομηχανία
- Κοζάνη: 17,4 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση οικισμού Ακρινής
- Κούσνερ και Γουίτκοφ επιμένουν η Ουκρανία να παραδώσει εδάφη
- ΔΥΠΑ: Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω
- Υπ. Άμυνας: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές σε μισθούς, βαθμολόγιο και αναβολές στις Ένοπλες Δυνάμεις
- ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες την Τετάρτη 17/12
- Eurobank: Νέα άυλη κάρτα Travellers Prepaid για αγορές στο εξωτερικό με 0% προμήθειες
- Eurostat: Στα 52,1 δισ. ευρώ τα εμβάσματα από ευρωπαϊκά νοικοκυριά εκτός ΕΕ το 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








