Η διασύνδεση των εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός σταθμού μετασχηματισμού 20/150 kV και γραμμής εναέριας μεταφοράς υψηλής τάσης
Προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς η δημιουργία του υβριδικού σταθμού ΑΠΕ στην περιοχή Αμάρι Ρεθύμνου, έργο το οποίο έχει προαναγγελθεί ήδη από τις αρχές του 2024 από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά από περιπέτειες δύο ετών.
Τυχαίο, βέβαια, δεν είναι ότι η σύσταση της εταιρείας έρχεται λίγους μήνες μετά την συμφωνία για την εξαγορά του 67% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Masdar Hellas. Η αγοράστρια, Masdar Hellas, είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar (η Masdar) και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Aπό αυτά, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ και λίγα 24ωρα είναι ενεργή η εταιρεία «ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή», η οποία συνιστά θυγατρική της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», εδρεύει στους Αμπελόκηπους και έχει ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, το οποίο και κατέβαλε η μητρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Αυτή είναι η εταιρεία, που, επί της ουσίας, θα ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής του υβριδικού σταθμού ΑΠΕ στο Αμάρι Ρεθύμνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία «ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.» θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς και αιολικούς σταθμούς.
Το εν λόγω έργο, σύμφωνα σε όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα αποτελεί έναν συνδυασμό αιολικής ενέργειας και αντλησιοταμίευσης, με την Αμάρι Ενεργειακή να αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικού και αιολικού σταθμού.
Τι περιλαμβάνει
Αυτό το έργο συμπληρώνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία, κατά όσα είχαν γίνει γνωστά από την εταιρεία πριν από μερικούς μήνες, ένα καινοτόμο μοντέλο υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας. Έχει, δε, συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο 27 ανεμογεννητριών στον Δήμο Σητείας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 89,1 MW, και σύστημα αντλησιοταμίευσης στον ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνου, με ισχύ 72 MW.
Χωρίζεται, εξάλλου, σε δύο υποέργα:
Το Υποέργο Α, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής παραγωγής 78ΜW, αποτελείται από δύο (2) Αιολικά Πάρκα (Α/Π: Α.Σ.Π.Η.Ε – Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.
Το Υποέργο Β, ονομαστικής δυναμικότητας 75MW, αφορά Σύστημα άντλησης-ελεγχόμενης παραγωγής (ΣΕΠΑΕ–Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας) που αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του φράγματος (υφιστάμενο έργο) των Ποταμών Αμαρίου των Δημοτικών Ενοτήτων Αρκαδίου και Συβρίτου, των Δήμων Ρεθύμνης και Αμαρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, της Περιφέρειας Κρήτης.
Μάλιστα, η διασύνδεση των εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός σταθμού μετασχηματισμού 20/150 kV και γραμμής εναέριας μεταφοράς υψηλής τάσης.
Κατά τα στελέχη της εταιρείας, μέχρι την ολοκλήρωσή του αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και τουλάχιστον 100 μόνιμων θέσεων κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Το έργο, έχει, ήδη, μπει σε ΦΕΚ από το 2022, ενώ πρόσθετες εγκρίσεις ήρθαν μέσα στο 2024.
Επιπλέον, η εγχώρια προστιθέμενη αξία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας, κατά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σημαντικά την τοπική οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Πρόκειται για μια επένδυση που συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλοντας, όπως αναφέρεται, επίσης, από την εταιρεία, «καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 το συγκεκριμένο έργο είχε φθάσει μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είχαν τεθεί συγκεκριμένοι όροι για κάποια από τα κομμάτια του, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές. Στις αρχές του 2024, έχοντας ως βάση αυτούς τους όρους επανασχεδιάστηκε, και με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Τροποποίησης, είναι πλήρως συμβατό με τις απαιτήσεις της απόφασης του ΣτΕ. Ως εκ τούτου, λίγους μήνες μετά, ήρθε και η σύσταση της εταιρείας, η οποία θα το ”τρέξει”.
Το who is who του ΔΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. αποτελείται από τρία μέλη, τα οποία προέρχονται από τα ‘’σπλάχνα΄΄ της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Στη θέση του Προέδρου βρίσκουμε τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μιχάλη Βερροιόπουλο, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.
Σε πρόσφατο συνέδριο για την ενέργεια, το εν λόγω στέλεχος είχε υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάει σε κατανεμημένες ΑΠΕ με αποθήκευση μεγάλης διάρκειας. Πρόκειται, δηλαδή, για αντλησιοταμίευση, αποθήκευση διάρκειας 5-8 ωρών. Από εκεί και πέρα, σημαντικό είναι να υπάρξουν εξαγωγές ηλεκτρισμού από ελληνικά πάρκα ΑΠΕ προς την Ευρώπη». Είχε προσθέσει, επίσης, ότι «η σταθερότητα είναι το ζητούμενο για την αγορά των ΑΠΕ».
Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος εμφανίζεται η Παναγιώτα Δρυμωνίτου, επίσης στέλεχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ ως μέλος ο Ηλίας Παϊζάνης, ο οποίος και αυτός είναι συνεργάτης της εταιρείας.
Μ.Μπακ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τσιάρας στη Βουλή: Αρχές του 2025 η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών
- Γερμανία: Σερ αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μικρές απώλειες, σε μια καλή εβδομάδα
- Κιλκίς: Νεκρός ο οδηγός του οχήματος που παρασύρθηκε από τρένο
- Κίμπερλι Γκιλφόϊλ: «Εμπνέομαι από τη διαρκή οικονομική δύναμη της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας»
- Κομισιόν: Παράταση του «Ηρακλής» για τα «κόκκινα δάνεια» έως τις 30 Ιουνίου 2025
- Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους πληγέντες των πρόσφατων πλημμύρων
- Μητσοτάκης: «Θα πάμε με τον ίδιο εκλογικό νόμο και στις εκλογές του 2027»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις