Διεθνή

Amazon: Θα πουλάει πλέον και αυτοκίνητα μέσω του site της ξεκινώντας με Hyundai

Οι αγοραστές θα μπορούν να αγοράζουν αυτοκίνητα στο Amazon, ωστόσο ο έμπορος θα εξακολουθεί να είναι ο τελικός πωλητής

Η Amazon θα επιτρέψει από το 2024 στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων να πωλούν αυτοκίνητα μέσω του site της, ξεκινώντας από τη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου μπήκε σιγά σιγά στην αγορά αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια, εγκαινιάζοντας ψηφιακές εκθέσεις στον ιστότοπό του για τους αγοραστές ώστε να ερευνούν και να συγκρίνουν οχήματα, αλλά όχι να τα αγοράζουν απευθείας μέσω της Amazon. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να αγοράσουν προϊόντα αυτοκινήτου, όπως ανταλλακτικά, μέσω του site της.

Από το 2024, η Amazon θα επιτρέψει στους αγοραστές να αγοράζουν ένα νέο αυτοκίνητο μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια να το παραλάβουν από την τοπική τους αντιπροσωπεία. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αναζητούν διαθέσιμα οχήματα στην περιοχή τους, να κάνουν μια επιλογή και μετά να κάνουν check out στο Amazon. Η εταιρεία ανέφερε ότι η νέα λειτουργία θα “δημιουργήσει έναν εναλλακτικό τρόπο για τους αντιπροσώπους να αποκτούν επίγνωση για το εμπόρευμά τους και να προσφέρουν άνεση στους πελάτες τους”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Hyundai θα αλλάξει “την ευκολία με την οποία οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν οχήματα στο διαδίκτυο”.

Οι μετοχές των διαδικτυακών καταστημάτων λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana  και Carmax  υποχωρούσαν περισσότερο από 7% και 6%, αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση.

Με την κίνηση, οι αγοραστές θα μπορούν να αγοράζουν αυτοκίνητα στο Amazon, ωστόσο ο έμπορος θα εξακολουθεί να είναι ο τελικός πωλητής. Παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Hyundai έχουν πολύπλοκες σχέσεις με αντιπροσώπους που υποστηρίζονται, σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, από νόμους που καθιστούν δύσκολη ή παράνομη την παράκαμψη των franchised αντιπροσώπων και την πώληση νέων οχημάτων απευθείας στους καταναλωτές.

Η Tesla και διάφορες start-up ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Rivian έχουν αναπτύξει λύσεις σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ για την πώληση οχημάτων απευθείας διαδικτυακά στους καταναλωτές. Περιλαμβάνουν την έναρξη της πώλησης σε πολιτείες που δεν απαγορεύουν την πρακτική ή τη λήψη νομικών μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων νόμων, όπως έκαναν στο Μίσιγκαν.

Οι νόμοι είναι λιγότερο αυστηροί σχετικά με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων, γεγονός που διευκολύνει εταιρείες όπως η Carvana και άλλες να πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά στο διαδίκτυο απευθείας στους καταναλωτές.

close menu