Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς μετά το ισχυρό photo finish του 2022, η νέα χρονιά ξεκίνησε με σημαντικού ύψους καθαρές εισροές, οι οποίες προσέγγισαν το ένα δισ. ευρώ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, το 2022 έκλεισε με θετικές καθαρές εισροές ύψους 611 εκατ. ευρώ (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις όποιες επιπτώσεις είχαν όλα αυτά στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς αγορές.
Από την αρχή της φετινής χρονιάς έως και την 23η Φεβρουαρίου (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα) τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται εγχώριες ΑΕΔΑΚ προσέλκυσαν επιπλέον κεφάλαια ύψους 897 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα.
Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση «φρέσκου χρήματος» έπαιξαν οι ίδιες οι τράπεζες οι οποίες από το Νοέμβριο του 2022 έως και σήμερα έχουν λανσάσει πενταετούς διάρκειας Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία διανέμουν ετήσιο «μέρισμα» της τάξεως του 3% (πρόσφατα, ανάλογο προϊόν εξέδωσε και η Otpima Bank). Ειδικότερα, την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 23ης Φεβρουαρίου κατά την οποία οι συνολικές εισροές διαμορφώθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ, είχαμε κεφαλαιακές ενέσεις ύψους 562,4 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά Ελλάδας και άλλων 407,8 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά Διεθνή.
Άλλες σημαντικές εξελίξεις κατά την ίδια περίοδο ήταν οι εκροές ύψους 101,7 εκατ. από την κατηγορία των Funds of Funds Μικτών Α/Κ και 41,4 εκατ. από τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας. Το παράδοξο είναι ότι εκροές από τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έλαβαν χώρα τόσο το 2022, όσο και κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, παρά την πολύ σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι τιμές των μεριδίων τους. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ξεκίνησε τη φετινή χρονιά από τις 936,15 μονάδες και έκλεισε το Φεβρουάριο στις 1.129,25 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 20,6%!


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Trump Media: Καθαρές ζημίες 54,8 εκατ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο
- Βοιωτία: Εντοπίστηκε απανθρακωμένος άνδρας, δεμένος με χειροπέδες μέσα σε αυτοκίνητο
- Euronext: Αναθεωρεί στο 50% +1 μετοχή το ελάχιστο όριο της Δημόσιας Πρότασης για την ΕΧΑΕ
- Κομισιόν: Χορήγησε πάνω από 358 εκατ. ευρώ σε 132 νέα έργα καθαρής μετάβασης
- Ευρωπαϊκές αγορές: έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 12,5% από Rightmove
- Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων
- Υπεγράφη η Διακήρυξη Οικονομικής Ασφάλειας ΗΠΑ – Ελλάδας – Στο επίκεντρο εφοδιαστική αλυσίδα και AI
- ΟΠΑΠ: Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. το σχέδιο διάσπασης και η μεταφορά της έδρας στο Λουξεμβούργο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








