Η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος αναμένεται να δρομολογηθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το EFC αναμένεται να ανάψει το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).
Μετά το ΕFC, τη σκυτάλη παίρνουν οι επιτελείς των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (EWG) που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσουν το άτυπο Eurogroup που θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο EWG είναι και η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναμένεται να γίνει ένας απολογισμός της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και σε συνάρτηση αυτών ένας σχεδιασμός για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης (της β’ αξιολόγησης), ύψους 800 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το EWG αναμένεται να εξετάσει την πορεία πληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες από το ποσό της πρώτης υποδόσης που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο.
Επιπλέον, το EWG θα εξετάσει την πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των νέων απαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και ενδεχομένως να σχεδιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αποστολής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα εντός του Οκτωβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΝΤ: Γερμανία, Ην. Βασίλειο και Γαλλία παραμένουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης το 2026
- Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε την αναθεώρηση σε 50%+1 μετοχή της δημόσιας πρότασης της Euronext στην ΕΧΑΕ
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Στα 12,845 εκατ. ευρώ το μετοχικό της κεφάλαιο
- Τραμπ: Απειλεί τώρα το BBC με αγωγή 1 δισ. δολαρίων
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ο πιθανός τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ έφερε ισχυρά κέρδη
- Intralot: Καταβολή της αμοιβής παράστασης στους δικαιούχους ομολογιούχους
- Εβροφάρμα: Έναρξη προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών
- BusinessEurope: Μείωση έως 0,6% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2026 από τους δασμούς Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








