Από τις επιθέσεις σε πλοία έχουν αναφερθεί απώλειες ανθρώπων και τραυματισμοί, αλλά δεν αφορούν πλοία ελληνικής σημαίας ή ελληνικών συμφερόντων
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι δέκα πλοία ελληνικής σημαίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός του Περσικού Κόλπου και πέντε εκτός αυτού, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν συνολικά περίπου 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία. Στα δέκα ελληνικά πλοία επιβαίνουν 85 Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. Ο θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου παραμένει σε διαρκή επιφυλακή για την παρακολούθηση της κατάστασης.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, έχουν καταγραφεί επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην περιοχή, καθώς και πλήγματα σε τρεις λιμενικές εγκαταστάσεις και μία υπεράκτια εγκατάσταση. Από τα περιστατικά έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ναυτικών και ένας νεκρός, χωρίς ωστόσο να αφορούν πλοία ελληνικής σημαίας ή ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώθηκε μόνο μικρής έκτασης ζημιά σε ελληνόκτητο πλοίο, το οποίο συνέχισε κανονικά την πορεία του.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της περιοχής για το παγκόσμιο εμπόριο, σημειώνοντας ότι από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και το 20%–25% του φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά πιθανό κλείσιμο των στενών παράγοντα με σοβαρές επιπτώσεις για τη διεθνή ναυτιλία και την παγκόσμια οικονομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή – Εξαίρεση το Λονδίνο
- CAPITAL CLEAN ENERGY CARRIERS CORP. - Οικονομική κατάσταση CAPITAL CLEAN ENERGY CARRIERS CORP. (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Φωτιά στο Ρέθυμνο με δύο πυροσβέστες νεκρούς – Εκκενώσεις χωριών, απεγκλωβισμοί δια θαλάσσης – Κι άλλος στο Γύθειο
- Εκρήξεις στο λιμάνι της Νταμιέτα στην Αίγυπτο – Πληροφορίες για επίθεση με drone
- Στο Υπουργικό η στρατηγική για τα ύδατα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα σχέδια για την πυρηνική ενέργεια
- Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2026-2030 το ThessINTEC με χρηματοδότηση 30,3 εκατ. ευρώ
- Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πήρε άδεια για τη λειτουργία παραρτήματος στην Αθήνα
- Vidavo: Στα 2,05 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στα 392.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








