Aύξηση μόλις 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ στο α’ 3μηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Πρόκειται για μια επίδοση ιδιαίτερα ισχνή εαν συγκριθεί με το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018, όταν και η ελληνική οικονομία είχε αναπτυχθεί με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό που έφτανε το 2,6%, αλλά και με το μέγεθος της “ζημίας” που υπέστη η οικονομία την προηγούμενη δεκαετία.
Να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχει θέσει φέτος η κυβέρνηση για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι 2,3% για ολοκληρο το 12μηνο, και αναθεωρηθεί πρόσφατα με το πρόγραμμα σταθερότητας που εστάλει στις Βρυξέλλες.
Η αρχική εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 2,5%.
Επί πρόσθετα, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2018.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
1. Τριμηνιαίες μεταβολές
o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
o Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.
o Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.
2. Ετήσιες μεταβολές
o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
o Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
o Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΔΜΗΕ: Ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής
- Η Ελλάδα διοργάνωσε το 10ο Ετήσιο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και Ιόνιο (EUSAIR)
- ΚΕΔΕ: Ζητάει άμεσο «πάγωμα» του ΠΔ για τους μικρούς οικισμούς
- Ξενοδοχεία Αθήνας: Στο 63,5% η μέση πληρότητα το α΄τρίμηνο και στα 125 ευρώ η τιμή δωματίου
- Wall Street: Σε ανοδική τροχιά με ώθηση από το επικείμενο εμπορικό deal ΗΠΑ- Βρετανίας
- Κομισιόν: Παρουσίασε κατάλογο στα κράτη – μέλη για διαβούλευση με εμπορικά αντίμετρα 95 δισ. ευρώ κατά των ΗΠΑ
- Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε το νομοσχέδιο για ευελιξία των κανόνων αποθήκευσης φυσικού αερίου
- ΠΣΕ: Ισχυρές αυξήσεις στις εξαγωγές τον Μάρτιο για βιομηχανικά προϊόντα (+20,6%), ποτά – καπνό (+15,4%) και τρόφιμα (+13,1%)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις