Μειώνονται οι φόροι σε βενζίνη και ντίζελ για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας από τις διεθνείς αγορές
Η Ινδία μείωσε δραστικά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τον περιορισμό μιας πιθανής απότομης αύξησης του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα επέβαλε φόρους έκτακτης κερδοφορίας στα καύσιμα αεροπορίας και στις εξαγωγές ντίζελ, εν μέσω της αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράν.
Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι οι φορολογικές μειώσεις θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.
Σε κυβερνητική απόφαση που εκδόθηκε αργά την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας μείωσε τον ειδικό ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη σε 3 ρουπίες (0,0318 δολάρια) ανά λίτρο, από 13 ρουπίες που ίσχυε προηγουμένως.
Επίσης, μείωσε τον φόρο στο ντίζελ στο μηδέν, από 10 ρουπίες ανά λίτρο.
Η κυβέρνηση δεν ανέφερε το κόστος των μειώσεων των φόρων. Η κίνηση αυτή έρχεται εν όψει των εκλογών του επόμενου μήνα σε τέσσερις ινδικές πολιτείες και ένα ομοσπονδιακό έδαφος, όπου οι Ινδοί ψηφοφόροι είναι γνωστοί για την εξαιρετική ευαισθησία τους στις αυξήσεις των τιμών.
«Η κυβέρνηση έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα στα φορολογικά της έσοδα για να εξασφαλίσει τη μείωση των πολύ υψηλών ζημιών των πετρελαϊκών εταιρειών, περίπου 24 ρουπίες ανά λίτρο για τη βενζίνη και 30 ρουπίες ανά λίτρο για το ντίζελ, σε αυτή την περίοδο των εξωφρενικά υψηλών διεθνών τιμών», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Hardeep Singh Puri σε ανάρτησή του στο X.
Η Madhavi Arora, οικονομολόγος της Emkay Global, υπολόγισε ότι η ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση θα ανέλθει σε περίπου 1,55 τρισεκατομμύρια ρουπίες. Πρόσθεσε ότι οι μειώσεις των δασμών θα απορροφήσουν περίπου το 30% έως 40% των ετήσιων ζημιών των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου από τα καύσιμα αυτοκινήτων, με βάση τις τρέχουσες τιμές.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,95%, το υψηλότερο επίπεδό της σε 20 μήνες.
Οι μετοχές εταιρειών εμπορίας πετρελαίου όπως η Bharat Petroleum Corp και η HPCL σημείωσαν άνοδο άνω του 4% κατά την έναρξη των συναλλαγών, αλλά αργότερα περιορίστηκαν τα κέρδη.
Ενώ οι τιμές των καυσίμων στην Ινδία είναι τεχνικά απελευθερωμένες, οι εταιρείες πετρελαίου δεν αυξάνουν πάντα τις τιμές όταν αυξάνεται το κόστος του αργού πετρελαίου.
Ο φόρος επί των εξαγωγών ντίζελ ορίστηκε σε 21,5 ρουπίες ανά λίτρο, καθώς και σε 29,5 ρουπίες ανά λίτρο για τις εξαγωγές καυσίμων αεροπορίας, σύμφωνα με τη διαταγή.
Μεταξύ Απριλίου 2025 και Ιανουαρίου 2026, η Ινδία εξήγαγε 14 εκατομμύρια μετρικούς τόνους βενζίνης και 23,6 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου κίνησης. Οι περισσότερες κρατικές εταιρείες διύλισης της Ινδίας έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές καυσίμων, ενώ η Reliance Industries είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καυσίμων της χώρας.
Ο φόρος θα εξασφαλίσει την επαρκή διαθεσιμότητα αυτών των προϊόντων για την εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαράμαν σε ανάρτησή της στο X.
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων της.
Η χώρα της Νότιας Ασίας κατανάλωσε 33,15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίου μαγειρικής πέρυσι, με τις εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ζήτησης. Περίπου το 90% αυτών των εισαγωγών προήλθε από τη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η κυβέρνησή του έχουν τονίσει ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή επαρκείς ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων για την προμήθεια λιπασμάτων για την καλοκαιρινή περίοδο σποράς και άνθρακα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα βουτιά της Metlen από μία ανακοίνωση περί καθυστέρησης οικονομικών αποτελεσμάτων
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα Στενά του Ορμούζ
- Στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Νορβηγούς κατατάσσει την Ελλάδα ο ΕΟΤ
- Εγκατάλειψη του πλοίου που δέχτηκε επίθεση στα Στενά του Ορμούζ
- Η Σαουδική Αραβία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως το Λίβανο
- Ο Ρούμπιο προσπαθεί να «πουλήσει» τον πόλεμο του Ιράν στους υπ. Εξωτερικών των G7
- O Δημήτρης Χουστουλάκης αναπληρωτής CEO στη BlueStream (Byte)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








