Πολιτική

Ανασχηματισμός για λόγους επικοινωνίας, ακρίβειας, Θεσσαλίας και… Βελόπουλου

Ο ανασχηματισμός κινήθηκε κόντρα στις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού που διαβεβαίωνε ότι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές θα είναι το ίδιο, αλλά και κόντρα στις συμβουλές της Ντόρας Μπακογιάννη

Ο ανασχηματισμός, στον απόηχο της μεγάλης πτώσης των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, έγινε πολύ βιαστικά από τον κ. Μητσοτάκη όχι τόσο για να αξιολογήσει την απόδοση των στελεχών της κυβέρνησής του, αλλά για να κατευνάσει, έστω και επικοινωνιακά, την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών με την ακρίβεια, αλλά και κατηγοριών επαγγελματιών που έχουν πληγεί με την οικονομική και δη φορολογική του πολιτική.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και ερωτηθείς για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ευθαρσώς ότι θα γίνει με την υπάρχουσα (δηλαδή την προηγούμενη) σύνθεση. Το υπουργικό συμβούλιο δεν έγινε ποτέ και ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός. Επίσης, ο ανασχηματισμός έγινε κόντρα στις συμβουλές της αδελφής και βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Επίσης, οι προσθήκες που έγιναν είχαν και κριτήριο τις εκλογικές περιφέρειες που η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εκτόξευσε τα ποσοστά της, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι, το κυβερνητικό σχήμα έγινε πιο λαϊκό, με πιο δεξιό προφίλ κάνοντας υποτίθεται στροφή προς τις ρίζες της παράταξης, και να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Το μείγμα πολιτικής δεν γνωρίζουμε εάν θα αλλάξει.

Ο βασικός κορμός έμεινε ίδιος στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας.

Από τους νεοεισερχόμενους δεν υπάρχει εξωκοινοβουλευτικός καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν διατυπωθεί γκρίνιες από βουλευτές για την μη αξιοποίησή τους και την είσοδο πολλών πρώην ΠΑΣΟΚ.

Ακρίβεια, αγροτική πολιτική και περιφέρειες που καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά της ΝΔ με έντονη παρουσία της Ελληνικής Λύσης, έπαιξαν ρόλο στις πρωθυπουργικές επιλογές.

Κριτική 

Έτσι, «τιμωρήθηκαν» και βρέθηκαν εκτός ο Κώστας Σκρέκας για την ακρίβεια, ο Λευτέρης Αυγενάκης για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, ο Δημήτρης Καιρίδης που δεν φαίνεται να απέδωσε στην μεταναστευτική πολιτική και η Δόμνα Μιχαηλίδου, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους καθώς ήταν μικρό το χρονικό διάστημα παρουσίας της στο Εργασίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο Χάρης Θεοχάρης ήταν αυτός που πλήρωσε την «μεταρρύθμιση» Χατζηδάκη που ήταν και ότι χειρότερο μαζί με τα μέτρα Σκρέκα για την ακρίβεια, από άποψη οικονομικής και φορολογικής πολιτικής. Ηταν δύσκολο να «ανασχηματιστεί» ο αγαπημένος της οικογένειας Μητσοτάκη υπουργός, αφού είναι ο βουλευτής που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Τη θέση του Χάρη Θεχάρη πήρε ο Χρίστος Δήμας, τον οποίο ο Πρωθυπουργός πηγαινοφέρνει σε διάφορα υπουργεία. Αρχικά από το Ανάπτυξης μετά στο Πολιτισμού και τώρα επιστροφή σε οικονομικό υπουργείο. Μοιάζει ως υφυπουργός για όλες τις δουλειές. Στα αρνητικά του, το γεγονός ότι το μεγαλεπήβολο έργο για την δημιουργία πολιτεία Καινοτομίας, στον χώρο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, ναυάγησε.

Για τον κ. Σκρέκα και για την πολιτική των ελευθέρων επαγγελματιών, το FinancialReport είχε ασκήσει έντονη κριτική. Όμως, δεν χρειαζόντουσαν οι… ευρωεκλογές για να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι τα μέτρα που έλαβαν τα δύο υπουργεία ήταν αστεία γιατί όχι μόνο εδώ και καιρό διάβαζε τόσο την δημοσιογραφική κριτική όσο και την αγανάκτηση των πολιτών. που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά γιατί και ο ίδιος, μαζί του, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στις κατά καιρούς «αιφνιδιαστικές» επισκέψεις τους στα σούπερ μάρκετ, τα εκθείαζε και παράλληλα επιτίθετο στους ελεύθερους επαγγελματίες υιοθετώντας τα αβάσιμα επιχειρήματα Χατζηδάκη και πιπιλώντας ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, που δεν είναι στην πράξη. Ο κ. Σκρέκας και ο κ. Θεοχάρης είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Οι αποφάσεις που πήρε ο Κώστας Σκρέκας δεν ήταν ερήμην του πρωθυπουργού. Η πολυπροβεβλημένη επιβολή προστίμων σε μεγάλες εταιρείες, οι αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών, το «καλάθι του νοικοκυριού» που το πήρε σκυτάλη από τον Γεωργιάδη, το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών σε κλάδους με βασικά καταναλωτικά αγαθά κλπ, είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού. Και ο Μητσοτάκης όχι μόνο την έδωσε, αλλά επιπλέον φρόντιζε ανά διαστήματα να διαφημίζει και να επικοινωνεί αυτές τις παρεμβάσεις. Η επιβράβευση αυτών των πολιτικών είχε ως κερασάκι στην τούρτα, την επιστολή – επικοινωνιακή φωτοβολίδα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πανευρωπαϊκό έλεγχο των τιμών στα προϊόντα από τις πολυεθνικές.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης την έξοδο είδε και ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης, οι πρωτοβουλίες και το έργο του οποίου ήταν ανύπαρκτα. Στη θέση του αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη, η οποία δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία από θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Η Νίκη Κεραμέως, πάλι, αν και ευθύνεται απόλυτα για το e-mail gate προστατεύθηκε και μετακινήθηκε σε ένα πιο τεχνοκρατικό χαρτοφυλάκιο.

Αντίθετα, ο Θοδωρής Λιβάνιος που και ενημέρωσε γρήγορα το Μαξίμου για την διαρροή των emails και έκανε τη σκιώδη έρευνα στο Εσωτερικών, έγινε υπουργός. Η μοναδική αναβάθμιση. Εξάλλου, είναι ο άνθρωπος που ξέρει να κάνει εκλογές και αν λάβουμε υπόψη ξένα δημοσιεύματα που επιμένουν στα σενάρια ότι ο Μητσοτάκης θα προταθεί για τη θέση του προέδρου στην Κομισιόν, τότε μπαίνοντας το 2025 μπορεί να… ξαναστηθούν κάλπες.

Προστατεύθηκε, επίσης ο κ. Τριαντόπουλος που βρίσκεται στην δίνη των καταγγελιών για το μπάζωμα των Τεμπών.

Επίσης, η αγροτική πολιτική θα ασκείται από δύο Θεσσαλούς, τον Κώστα Τσιάρα και τον Χρήστο Κέλλα, καθώς οι πληγές δεν έχουν κλείσει στην περιοχή, ενώ τρίτο στέλεχος από τη Θεσσαλία είναι και η Κατερίνα Παπακώστα.

Το κριτήριο των περιοχών που ανέβασε τα ποσοστά της η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αφήνουν επίσης το αποτύπωμά τους στον ανασχηματισμό και είναι στρατηγικής επιλογής.

Οι νεοεισερχόμενοι προέρχονται από περιοχές όπου η ΝΔ δεν πήγε καλά στις εκλογές: Κώστας Γκιουλέκας από την Θεσσαλονίκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας (υφυπουργός), Kατερίνα Παπακώστα από τα Τρίκαλα (αφού απομακρύνθηκε ο κ. Σκρέκας), Διονύσης Σταμενίτης από την Πέλλα, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου από την Πιερία. Δηλαδή περιοχές που πήγε καλά η Ελληνική Λύση.

Επίσης και τρίτο στέλεχος της Κυβέρνησης θα προέρχεται από την Ανατολική Αττική, που έκανε ζημιά στη ΝΔ ο Βελόπουλος, ο Βασίλης Οικονόμου, μαζί με τον Βορίδη και την Ζαχαράκη.

Η απομάκρυνση Δημήτρη Καιρίδη έφερε από την ίδια εκλογική περιφέρεια την Ζωή Ράπτη στην κυβέρνηση, όπως και του Ιάσονα Φωτήλα στο Πολιτισμού μετά την απομάκρυνση της κας Αλεξοπούλου που εκλέγεται στην Αχαΐα. Ενισχύθηκε η κυβερνητική παρουσία στο Ιόνιο με την είσοδο του Στέφανου Γκίκα (Κέρκυρα) και η Αιτωλοακαρνανία με την είσοδο του Κώστα Καραγκούνη, που ήταν μπροστάρης κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αντίθετα, την πλήρωσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης που δεν ψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τουλάχιστον αυτό λέει ο ίδιος.

Επίσης, ενδιαφέρον ως προς τις περιφέρειες έχει ότι στο Μεταναστευτικής Πολιτικής έφυγε ο Καιρίδης της Β1 Αττικής και ήρθε ο Ν. Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου οι αποχωρήσεις των Μπρατάκου και Παπασταύρου δεν καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά μεγαλώνουν περισσότερο την εξουσία στο Μέγαρο του κ. Σκέρτσου. Ο τελευταίος αν και πασοκογενής, αν και έχει κάνει ατυχείς δηλώσεις το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu