Μετά από επικοινωνία με τη φον ντερ Λάιεν
Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αναβάλει την απειλή του για δασμούς 50% στην ΕΕ και να παρατείνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις έως τις 9 Ιουλίου, μετά από συνομιλία που είχε την Κυριακή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είπε ότι θέλει να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, εννοώντας την Φον ντερ Λάιεν. «Είχαμε μια πολύ ωραία τηλεφωνική επικοινωνία».
«Είπε ότι θα συναντηθούμε γρήγορα και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάτι.»
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προωθήσει τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ «γρήγορα και αποφασιστικά», αλλά χρειάζεται ο Τραμπ να επιστρέψει στην αρχική του περίοδο διαπραγματεύσεων των 90 ημερών.
Η συζήτηση, στην πρώτη δημόσια δημοσιοποιημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών από την ορκωμοσία του Τραμπ, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 50% στις εισαγωγές της ΕΕ από την 1η Ιουνίου, σε απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε μη ικανοποιητικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Αυτό ισοδυναμούσε με κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές. Ο Τραμπ είχε αναστείλει την αρχική του επιβολή δασμών 20% κατά της ΕΕ τον Απρίλιο για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση 90 ημερών που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προωθήσει τις συνομιλίες γρήγορα και αποφασιστικά. Για να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία, θα χρειαστούμε χρόνο μέχρι τις 9 Ιουλίου», δήλωσε η von der Leyen σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δήλωση υπονοούσε μια πιθανή μετατόπιση της στάσης της επιτροπής προς την εξεύρεση συμβιβασμού. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της von der Leyen για το εμπόριο, Maroš Šefčovič, ζήτησε «αμοιβαίο σεβασμό, όχι απειλές» και δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα «υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας» σε απάντηση στην κλιμάκωση του Trump.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένοι που η ΕΕ δεν είχε εμπλακεί όπως άλλες χώρες. «Απλώς δεν έχουμε δει τίποτα ουσιαστικό να προέρχεται από την ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Στίβεν Μουρ, εξωτερικός οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε ότι η δήλωση της φον ντερ Λάιεν ήταν «ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι» ότι η ΕΕ ήταν «έτοιμη να διαπραγματευτεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΥΔΑΠ: Επέκταση της αρμοδιότητάς της σε Εύβοια, Βοιωτία και Φωκίδα
- FLEXOPACK: 21 στελέχη συμμετείχαν στο Stock Option Plan
- Αλλάζω θερμοσίφωνα: Αυξάνεται κατά 423 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα
- ΗΠΑ: Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Οκτώβριο για 8ο συνεχόμενο μήνα
- Dimand: Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ η Ξένια Καζόλη
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 2.000 μονάδων με άλμα 4,04% από τη ΔΕΗ
- Tesla: Νέα μεγάλη πτώση πωλήσεων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο
- Ρωσία: Νέο πυρηνικό υποβρύχιο «Khabarovsk» που θα φέρει το πυρηνικό drone «Poseidon»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








