Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 2,74 δολάρια, ή 2,7%, στα 102,95 δολάρια το βαρέλι
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την Τρίτη, ανακτώντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης συνεδρίασης, λόγω ανησυχιών για την προσφορά, με το Στενό του Ορμούζ να παραμένει σχεδόν κλειστό και τους συμμάχους των ΗΠΑ να απορρίπτουν τις εκκλήσεις για αποστολή πολεμικών πλοίων προκειμένου να βοηθήσουν τα δεξαμενόπλοια να διέλθουν από τη ζωτικής σημασίας αυτή θαλάσσια οδό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 2,74 δολάρια, ή 2,7%, στα 102,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,45 δολάρια, ή 2,6%, στα 95,95 δολάρια.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έκλεισαν 2,8% χαμηλότερα, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 5,3% μετά την διέλευση ορισμένων πλοίων από τη κρίσιμη θαλάσσια οδό.
Το Στενό του Ορμούζ – ένα στρατηγικό σημείο διέλευσης για περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου – έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην τρίτη εβδομάδα του, προκαλώντας ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού, υψηλότερο κόστος ενέργειας και αύξηση του πληθωρισμού.
«Οι κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί: Αρκεί ένας μόνο Ιρανός μαχητής να εκτοξεύσει έναν πύραυλο ή να τοποθετήσει μια νάρκη σε ένα περαστικό δεξαμενόπλοιο για να αναφλεγεί εκ νέου ολόκληρη η κατάσταση», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγοράς της IG, Tony Sycamore.
Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ απέρριψαν τη Δευτέρα την έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ να στείλουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν τα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, προκαλώντας την κριτική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε τους δυτικούς εταίρους για αχαριστία μετά από δεκαετίες υποστήριξης.
Το Ιράν ζήτησε από την Ινδία να απελευθερώσει τρία δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης πλοίων υπό ινδική σημαία ή με προορισμό την Ινδία από τον Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ, όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Για να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πρότεινε στα κράτη μέλη να διαθέσουν περισσότερο πετρέλαιο, επιπλέον των 400 εκατομμυρίων βαρελιών που έχουν ήδη συμφωνήσει να αντλήσουν από τα στρατηγικά αποθέματα.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι διαθέτει λεπτομερή σχέδια για τουλάχιστον τρεις ακόμη εβδομάδες πολέμου, καθώς ο στρατός του πραγματοποίησε χθες το βράδυ επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στο Ιράν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παπουτσάνης: Αυξημένος τζίρος 21% στα 79,9 εκατ. ευρώ το 2025 – Στο +8% τα κέρδη
- Bally’s Intralot: Πάνω από 1 δισ. έσοδα με κέρδη €150 εκατ.
- Volkswagen ID. Cross: Το νέο ηλεκτρικό compact SUV στην πρώτη του εμφάνιση στο Αμστερνταμ
- IRU (Οργάνωση Οδικών Μεταφορών): Η διαταραχή στην προμήθεια πετρελαίου κίνησης θα έχει επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά δίκτυα logistics
- Trade Estates: Αύξηση καθαρών κερδών 66,1%, στα 39,9 εκατ. ευρώ το 2025
- Kering: Ο Γαλλικός luxury κολοσσός αποκτά ειδικό τμήμα κοσμημάτων
- Πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες για χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ
- Την ανάγκη επίτευξης πληθωρισμού 2% τονίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








