Σε γενικό συναγερμό το Ισραήλ
Σε γενικό συναγερμό παραμένει το Ισραήλ μετά την εκτόξευση τουλάχιστον 30 βαλλιστικών πυραύλων προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της ιρανικής απάντησης για την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή. Όπως μετέδωσε από το Τελ Αβίβ ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews, Γιώργος Σιδέρης, η κατάσταση φαίνεται να έχει προς το παρόν σταθεροποιηθεί, χωρίς να έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές.
Οι πύραυλοι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατευθύνθηκαν σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά σημεία εντός του κεντρικού Ισραήλ, σε μια προσπάθεια κορεσμού των συστημάτων αεράμυνας. Όπως ανέφερε ο Γ. Σιδέρης, ο σχεδιασμός της επίθεσης φαίνεται πως στόχευε στη διασπορά, με στόχο να προκληθεί ρήγμα στις ισραηλινές δυνατότητες αναχαίτισης.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές ή απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα θραύσματα έχουν εντοπιστεί στο έδαφος, σε ανοιχτούς χώρους και κοντά σε αστικό οδικό δίκτυο. Η κατάσταση παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό από τις ισραηλινές αρχές, με τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας και ασφάλειας σε πλήρη κινητοποίηση.
Παρότι η κατάσταση στο Τελ Αβίβ δείχνει «σχετική ηρεμία» αυτή τη στιγμή, σειρήνες εξακολουθούν να ακούγονται, κυρίως από οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η απειλή δεν έχει ακόμα εκλείψει.
Ο Γιώργος Σιδέρης τόνισε ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο κύμα πυραυλικών επιθέσεων ή αν το Ιράν ετοιμάζει περαιτέρω στρατιωτικές κινήσεις, ως μέρος μιας οργανωμένης επιχείρησης κλιμάκωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ φαίνεται πως εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, καθώς, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews, υπάρχει σύνδεση με τα πλήγματα που κατεγράφησαν στη Χάιφα.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη επίθεση που σημειώθηκε, τα ξημερώματα, ήταν στην πόλη Χάιφα, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews, Κώστα Νούση, ο οποίος μετέδωσε τις εξελίξεις μέσα από τη ζώνη των επιχειρήσεων, στις 7:30 το πρωί (τοπική ώρα) εστάλη μήνυμα προειδοποίησης στους κατοίκους της περιοχής να καλυφθούν, καθώς υπήρχε ενημέρωση ότι θα ηχούσαν οι σειρήνες μέσα σε 10 λεπτά. Τελικά, οι σειρήνες δεν ήχησαν, ωστόσο βαλλιστικοί πύραυλοι εμφανίστηκαν πάνω από τον ουρανό της Χάιφας.
Η κάμερα του ΕΡΤNews και του Αλέξη Πόνσε κατέγραψε καπνό από το σημείο της πρόσκρουσης.
Παράλληλα, βορειότερα από τη Χάιφα, καταγράφηκε η αναχαίτιση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είχαν απογειωθεί από ιρανικό έδαφος πολύ πριν από την αμερικανική επίθεση. Δεδομένου ότι για να φτάσουν στο Ισραήλ απαιτούνται αρκετές ώρες πτήσης, η εκτόξευσή τους φαίνεται να είχε προγραμματιστεί ως τμήμα μιας μεγαλύτερης επιχείρησης.
Αυτή την ώρα επικρατεί σχετική ηρεμία στον ουρανό της Χάιφας, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε απόλυτο συναγερμό και παρά τη φαινομενική ύφεση, η κατάσταση παραμένει ρευστή και «τα πάντα είναι σε εξέλιξη».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ
- Ο Αραγτσί μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με Πούτιν
- Αντιδρούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στην απόφαση του Τραμπ να επιτεθεί στο Ιράν
- Αραγτσί: Ο Τράμπ παραπλάνησε όλους και τους ψηφοφόρους του
- Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα
- Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Προς έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα
- Πρόεδρος Ισραήλ: «Ιστορική» η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν
- Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Λαμίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις