Η συνάντηση θεωρείται προετοιμασία για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Σι κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τραμπ στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου
Εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ και την Κίνα ξεκίνησαν έναν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών στο Παρίσι. Η έναρξη των διαβουλεύσεων επιβεβαιώθηκε από το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η συνάντηση θεωρείται προετοιμασία για μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τραμπ στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου.
Της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγείται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, στενός οικονομικός σύμβουλος του Σι. Από την αμερικανική πλευρά ηγούνται ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο Εμπορικός Εκπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενων τεταμένων εμπορικών σχέσεων. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες έρευνες αυτή την εβδομάδα για φερόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε βασικούς κλάδους. Τα μέτρα στοχεύουν πολλούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες και επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να προβεί σε αντίποινα.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο έστειλε επίσης μηνύματα συμφιλίωσης. Ένα σχόλιο στην εφημερίδα People’s Daily, την κομματική εφημερίδα, ανέφερε ότι ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών θα πρέπει να αποτελέσει «μια καλή αρχή για θετική οικονομική αλληλεπίδραση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ φέτος».
Έκτος Γύρος Συνομιλιών για τις εμπορικές διαφορές
Αυτός είναι ήδη ο έκτος γύρος συνομιλιών για την εμπορική διαμάχη από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Τραμπ. Η Ουάσινγκτον επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα πέρυσι. Το Πεκίνο απάντησε με τους δικούς του τιμωρητικούς δασμούς και περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων ορυκτών.
Εν τω μεταξύ, και οι δύο πλευρές είχαν αναιρέσει εν μέρει τα μέτρα αφού συμφώνησαν σε ένα είδος εκεχειρίας σε μια άμεση συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι στη Νότια Κορέα το περασμένο φθινόπωρο.
Παρά αυτή την χαλάρωση των εντάσεων, παραμένουν πολλά σημεία διαφωνίας. Αυτά περιλαμβάνουν, εκτός από τους δασμούς, ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής, κρατικών επιδοτήσεων, τεχνολογικών ελέγχων και αμοιβαίας πρόσβασης στην αγορά. Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν ο πόλεμος στο Ιράν θα έπαιζε ρόλο στις συνομιλίες. Η Κίνα προμηθεύεται ένα σημαντικό μέρος του πετρελαίου της από τη Μέση Ανατολή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ηχηρή πτώση 1,37%, «προσγείωση» για ΔΔΑ, βαριές απώλειες για Qualco
- AUTOHELLAS AΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
- ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. - Οικονομική έκθεση ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)-iXBRL
- Deutsche Telekom και T-Mobile US εξετάζουν ιστορική συγχώνευση
- METLEN ENERGY & METALS PLC - PDMR transaction notification
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Ιρανικό χτύπημα και σε δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο στον Περσικό – Οι FT επιμένουν: Κρατείται το «Epaminondas»
- BALLY'S INTRALOT Α.Ε. - Η Intralot Gaming Services Pty Ltd εξασφαλίζει 15ετή άδεια εποπτείας ηλεκτρονικών παιγνιομηχανών (EGM) στη Βικτώρια της Αυστραλίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








