Επιπρόσθετες ανησυχίες στους ασφαλισμένους μετά το ''ανοιχτό μέτωπο'' της Εθνικής Ασφαλιστικής
Αβέβαιο παραμένει ακόμα, το τοπίο στις ασφαλιστικές εταιρείες, λίγα 24ωρα μετά από την αιφνίδια απόφαση που ελήφθη από την Εθνική Ασφαλιστική για προπληρωμή των νοσηλίων και εκ των υστέρων αποζημίωσή τους από την εταιρεία. Την αβεβαιότητα αυτή δεν έσβησε η οπισθοχώρηση της εταιρείας, μετά και από την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.
Σε ανακοίνωσή της πριν απο λίγες ώρες η Εθνική Ασφαλιστική ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αναστολή της εφαρμογής του νέου αυτού μοντέλου, αναμένοντας και το νέο δείκτη Υγείας (ΕΔΑ) από την ΕΛΣΤΑΤ. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με υπευθυνότητα τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας και αναγνωρίζουμε ότι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και η αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των ιατρικών περιστατικών, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ασφαλιστική αγορά, όσο και κυρίως στα ασφάλιστρα των ασφαλισμένων μας.»
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Financial Report, εξακολουθούν οι οχλήσεις και οι αντιδράσεις από τους πελάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ φορείς της αγοράς αναφέρονται και σε πιθανή ανησυχία και από ασφαλισμένους σε άλλες εταιρείες, καθώς θεωρείται ότι τέτοιες πρακτικές ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για υιοθέτησή τους από το σύνολο της αγοράς.
Αυτό το γεγονός έρχεται σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά άβολη εν γένει για τις ασφαλιστικές εταιρείες, λίγους μήνες μετά και από σχετική καταγγελία του ΕΚΠΟΙΖΩ που μιλούν για ‘’υπέρογκες και απαράδεκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίστρων υγείας’’.
Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, «κάνοντας χρήση καταχρηστικών όρων και επικαλούμενες τον αμφιλεγόμενο Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, επιβάλλουν, ιδίως τα τελευταία έτη, στους καταναλωτές υπέρογκες, διψήφιες και εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των καλύψεων υγείας. Είναι φανερός ο σκοπός τους να υποχρεώσουν τους ασφαλισμένους που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια υγείας να τα εγκαταλείψουν ώστε να μην έχουν την προστασία που τους αναγνωρίζουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν καταχρηστικές τις αυξήσεις αυτές».
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της και η ΕΑΔΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος) είχε αναφερθεί σε αυτό το γεγονός τονίζοντας ότι «παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση που έχει ανακύψει αναφορικά με την αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης για ασφαλιστήρια του χαρτοφυλακίου LEGACY της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η μονομερής αυτή απόφαση της εταιρείας έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των Μελών της ΕΑΔΕ, καθώς:
-Επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους και επηρεάζει ουσιωδώς την ποιότητα και ταχύτητα της εξυπηρέτησής τους – και δη στην ευάλωτη στιγμή της νοσηλείας τους
-Δημιουργεί εύλογη αναστάτωση στους ασφαλισμένους, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία των Διαμεσολαβούντων που συνέστησαν τα εν λόγω προϊόντα
-Διακυβεύει την εμπιστοσύνη προς τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, την προστασία του οποίου, όλοι στον Κλάδο της Ασφάλισης, οφείλουμε όχι μόνο να προστατεύουμε αλλά και να ενισχύουμε».
Ραγδαία μείωση των μακροχρόνιων συμβολαίων
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μακροχρόνια ασφαλιστικά συμβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017, περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023, ενώ υπάρχει περαιτέρω ελάττωσή του αριθμού τους και το 2024.
Πλέον, με βάση τα όσα αναφέρει το ΕΚΠΟΙΖΩ, οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων.
Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 268 του ν. 4738/2020 έχει πλέον εισαχθεί ένα καθεστώς που σκοπό είχε να θεσμοθετήσει τον ιδιωτικό δείκτη των ασφαλιστικών εταιρειών, τον γνωστό ως Δείκτη Υγείας ΙΟΒΕ, στοιχείο το οποίο ‘’άνοιξε’’ την πόρτα σε ετήσιες αυξήσεις στα μονοετή πλέον συμβόλαια που καλούνται να έχουν οι ασφαλισμένοι.
Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν όταν και το 2024 καταγράφηκε ανοδική πορεία στην παραγωγή ασφαλίστρων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ότι για το εννιάμηνο του 2024, το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων ανήλθε στα 4.193.911.988,26 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η, δε, παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ζωής ανήλθε στα 2.017.674.290,62 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,4% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023. Από την άλλη, η παραγωγή ασφαλίσεων κατά Ζημιών ανήλθε στα 2.176.237.697,64 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2%. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην αύξηση της παραγωγής στον κλάδο των λοιπών ζημιών, ο οποίος παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο 13,6%. Συγκεκριμένα, η παραγωγή στους λοιπούς κλάδους ζημιών έφτασε τα 1.589.537.861,61 ευρώ.
Ασφαλιστικές χωρίς ασφάλεια
Τα τελευταία χρόνια και υπό την πίεση του ανταγωνισμού και του πληθωριστικού περιβάλλοντος, δεν είναι λίγα τα περιστατικά εκείνα τα οποία αναδεικνύουν κενά στο ασφαλιστικό σύστημα, παρότι οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ‘’χρυσοπληρώνουν’’ τις υπηρεσίες, με τα συμβόλαια, πλέον και όπως προαναφέραμε, σε ετήσια βάση.
Παράδειγμα 1: Πελάτης που έχει πλήρες ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας, το οποίο καλύπτει και τρεις επείγουσες επισκέψεις το χρόνο σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, καλείται τους τελευταίους μήνες να πληρώσει πλέον επίσκεψη στο κάθε συμβεβλημένο ιδιωτικό θεραπευτήριο που επισκέπτεται, σαν να μην φτάνουν τα εκατοντάδες ευρώ που πληρώνει κάθε χρόνο στο συμβόλαιο.
Παράδειγμα 2: Ασθενής με πλήρες ασφαλιστικό συμβόλαιο έκανε επέμβαση για την οποία χρειάστηκε να μείνει εκτός εργασίας για τρεις ημέρες. Η ασφαλιστική εταιρεία ζήτησε από τον πελάτη, ο οποίος ήταν στην ανάρρωση, να προσκομίσει εκείνος τα έγγραφα για να του αποπληρώσει τις ημέρες εργασίας που έχασε, αντί να συνεννοηθούν απευθείας οι δικοί της υπάλληλοι με το νοσοκομείο, με το οποίο, έτσι και αλλιώς, έρχονται σε επαφή καθημερινά για δεκάδες άλλα διαδικαστικά. Με αυτό τον τρόπο βάζουν σε πρόσθετη ταλαιπωρία τους πελάτες-ασθενείς τους.
Παράδειγμα 3: Το να κάνεις μια επέμβαση σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο αποδεικνύεται ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά: Όταν ζητήσεις να την κάνεις χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, η τιμή είναι ελαφρώς τσιμπημένη μεν, αλλά ανεκτή για αρκετούς δε, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει όταν πηγαίνεις να την κάνεις, έχοντας σαφαλιστικό συμβόλαιο, οπότε σε αυτή την περίπτωση, η τιμή είναι τέσσερις και πέντε φορές πιο ακριβή.
Παράδειγμα 4: Εξακολουθεί, παρά τις αντιδράσεις, να ισχύει η πρακτική, οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην προχωρούν σε ασφάλιση χρόνια ασθενών, ακόμα και αν αυτοί είναι νεαρής ηλικίας. Αυτό, δε, ισχύει σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, μηδεμίας εξαιρούμενης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΟΑΕ: Αναφορές για πυροβολισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ο Τραμπ
- Κλινγκμπάιλ: Αποφασιστικά μέτρα κατά των ΗΠΑ αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
- Χαλκιδική: Απομακρύνθηκαν αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό της Αφύτου
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χωρίς αντίποινα στις ΗΠΑ όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
- Καταλονία: Αρση του συναγερμού καθώς υποχώρησαν οι καταρρακτώδεις βροχές
- Μ. Ρούτε: Θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα 14/07
- Μαυροειδή: Ορατό το ενδεχόμενο διώξεων και σε άλλα πρόσωπα στην υπόθεση Μουρτζούκου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις