Η Axia επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του 2021 και εξηγεί ότι ο τελικός αντίκτυπος των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, δηλαδή οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και ο συνολικός πληθωρισμός, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια.
Λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς (που επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται στο guidance των τραπεζών), οι οποίες υποδηλώνουν αντίθετο άνεμο 1%-2% στην ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για φέτος (από προηγούμενες εκτιμήσεις για 5%) και τις εφαρμόζει (κυρίως) στις εκτιμήσεις για το 2022. Συνοπτικά, αναμένει τα έσοδα από τόκους (NIΙ) των τραπεζών θα παραμείνουν ανθεκτικά, καθώς η πιθανή ακύρωση (ή αναβολή) επενδυτικών σχεδίων από των επιχειρήσεων θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τις υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και τις υψηλότερες αποδόσεις των σταθερού εισοδήματος εκδόσεις ομολόγων ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να αλλάξουν τα σχέδια των επιχειρήσεων και να διοχετεύσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα.
Στην άλλη πλευρά, υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τις αμοιβές και τις προμήθειες του 2022 τις οποίες μειώνει έναντι στις προηγούμενες εκτιμήσεις και συνυπολογίζει μια αύξηση κατά 2% περίπου στα λειτουργικά έξοδα για να λάβει υπόψη τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά πληθωρισμού. Προς το παρόν, οι τρέχουσες τάσεις στις χορηγήσεις και την ποιότητα του ενεργητικού (δηλ. εισροές NPEs) παραμένουν υποστηρικτικές και η σταθερή κεφαλαιακή θέση που αναφέρουν οι τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι η διανομή μερίσματος που προβλέπεται για τη Eurobank και την ΕΤΕ το 2022 θα προχωρήσει, πιθανότατα.
Επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις για «αγορά» και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά μειώνει τις τιμές-στόχους. Οι τιμές-στόχοι είναι 1,55 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,80 ευρώ), 1,45 ευρώ για τη Eurobank (από 1,50 ευρώ), 5,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (από 6,00 ευρώ) και 2,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2,15 ευρώ).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση
- Η Maersk επιστρέφει στη Διώρυγα του Σουέζ – Πιέσεις 7% στη μετοχή λόγω φόβων για υποχώρηση των ναύλων
- Η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου στη μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων 26 ετών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Χαμηλές πτήσεις με μεικτά πρόσημα – Απογειώθηκε η EasyJet
- Φωτιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
- Η Microsoft απολύει 4.800 εργαζομένους και προχωρά σε ριζική επανεκκίνηση του Xbox
- Απάτη 4 εκατ. ευρώ σε βάρος ναυτιλιακής της εφοπλίστριας Μελίνας Τραυλού
- QNR: Τι απαντά για την εξαγορά εταιρείας πληροφορικής στην Πολωνία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








