Το κορεσμένο δίκτυο επιβάλλει εδώ και χρόνια αλλαγές και ενίσχυση υποδομών
Στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας σχέδια ενίσχυσης του δικτύου και όχι μόνο, επιθυμεί να προχωρήσει και προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ για την τετραετία 2026-2030.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νέο σχέδιο ανάπτυξης 2026-2030, ήδη σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σταθμών ΑΠΕ, οι δυνατότητες απορρόφησης ισχύος από νέους σταθμούς ΑΠΕ έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συνθηκών κορεσμού.
Ως εκ τούτου, ο Διαχειριστής σχεδιάζει ενισχύσεις σε συγκεκριμένους Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ (Υποσταθμών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν είτε με προσθήκη ή αντικατάσταση Μ/Σ με νέους Μ/Σ μεγαλύτερης ισχύος ή βελτιωμένων χαρακτηριστικών για την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Δικτύου και προγραμματίζει επιπλέον έργα ανάπτυξης στη Μ.Τ.
Ειδικότερα αυτά που θα λάβουν χώρα είναι τα εξής:
-Δεκατέσσερις (14) Υ/Σ αναβαθμίζονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)
-Δεκαοκτώ (18) Υ/Σ αναβαθμίζονται με ιδίους πόρους.
– (2) Υ/Σ κατασκευάζονται από ιδιώτες παραγωγούς με συμφωνία να ενταχθούν στο Δίκτυο, εκ των οποίων ο ένας έχει ήδη ολοκληρωθεί και ενταχθεί στο Δίκτυο.
Την ίδια στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί διενεργηθεί μελέτες σε 59 Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ (Yποσταθμών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που παρουσιάζουν κορεσμό λόγω αυξημένης στάθμης βραχυκύκλωσης με σκοπό την αύξηση της στάθμης σχεδιασμού από τα 7,2 kA στα 10 kA.
Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών αναβάθμισης της στάθμης σχεδιασμού του δικτύου ΜΤ στα 10 kA, αναδεικνύονται τεχνικές ανάγκες ενίσχυσης ή αντικατάστασης υφιστάμενου εξοπλισμού που δεν πληροί τις απαιτήσεις μηχανικής ή θερμικής αντοχής για τη νέα στάθμη βραχυκύκλωσης.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν κατ’ αρχήν τον εξοπλισμό των Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ, τα οποία ελέγχονται ως προς τα όρια αντοχής τους σε θερμικά και δυναμικά φορτία και παράλληλα εξετάζεται και ο εξοπλισμός του κ δικτύου ΜΤ, εντός της λεγόμενης κρίσιμης ακτίνας – δηλαδή της ζώνης του δικτύου γύρω από τον Υ/Σ στην οποία το αναμενόμενο ρεύμα βραχυκύκλωσης υπερβαίνει τα σημερινά όρια σχεδιασμού (7.2 kA).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις παραπάνω παρεμβάσεις υπάρχουν, ήδη, τα σχέδια προς τις περιφερειακές μονάδες, έτσι ώστε σταδιακά να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές μελέτες και η υλοποίησή τους τα αμέσως επόμενα έτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Microsoft: 500 εκατομμύρια υπολογιστές ικανοί για Windows 11 παραμένουν σε Windows 10
- Στους 128 ο αριθμός των νεκρών στην πιο φονική πυρκαγιά του Χονγκ Κονγκ, 200 ακόμα αγνοούνται
- Eνεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κοινωφελών υποδομών μέσω Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
- Παπουτσάνης: Ενισχύει την ξενοδοχειακή του σειρά με στόχο τη μείωση χρόνου εργασίας του προσωπικού
- ΣΕΒΙΤΕΛ: Να εξαιρεθεί το ελληνικό ελαιόλαδο από τους δασμούς Τραμπ
- Οι δελεαστικές προσφορές της Aegean για τη Black Friday με εκπτώσεις από 20% έως 70%
- AustriaCard Holdings: Παρουσίασε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, GaiaB™ Appliance
- Τα σχολεία που έκλεισαν στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








