Η βασική αιτία είναι οι επιθέσεις του Ιράν σε εμπορικά πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Η τιμή του Brent, που αποτελεί το βασικό διεθνές σημείο αναφοράς για την αγορά πετρελαίου, ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Πέμπτη. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες αφότου οι τιμές είχαν αγγίξει σχεδόν τα 120 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας νέες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην παγκόσμια οικονομία.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 9%, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για πιθανή μείωση της παγκόσμιας προσφοράς. Η βασική αιτία είναι οι επιθέσεις του Ιράν σε εμπορικά πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα σημεία διέλευσης πετρελαίου στον κόσμο.
Παράλληλα, το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς (U.S. benchmark crude) σημείωσε άνοδο, φτάνοντας περίπου τα 94 δολάρια το βαρέλι.
Το Ιράν έχει εντείνει τις επιθέσεις του, προσπαθώντας να προκαλέσει οικονομική πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να τερματίσουν τη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ένταση πρόκειται να μειωθεί σύντομα.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Ιράν έχει στοχοποιήσει πετρελαϊκά κοιτάσματα και διυλιστήρια σε αραβικές χώρες του Κόλπου, ενώ παράλληλα έχει ουσιαστικά διακόψει τη διέλευση φορτηγών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.
Διεθνής αντίδραση για τη σταθεροποίηση της αγοράς
Σε απάντηση στις εξελίξεις, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε την αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών-μελών του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση αποθεμάτων στην ιστορία του οργανισμού και στόχο έχει να περιορίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στις ενεργειακές αγορές.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 172 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Στρατηγικό Πετρελαϊκό Απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve) την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.
Πρωτοβουλίες των χωρών της G7
Η ανακοίνωση του IEA ήρθε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ομάδας G7 στο Παρίσι. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου: Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχος των συνομιλιών ήταν η αναζήτηση τρόπων για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ψάθα: Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες – Εκκένωση του οικισμού, νέο 112 για Αλεποχώρι και Λούμπα
- METLEN ENERGY & METALS PLC - TR-1: Standard form for notification of major holdings (Ορθή Επανάληψη)
- QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με φόντο τις ελπίδες αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
- Νέα σύμβαση της ΑΒΑΞ με το ΑΝΑΤΟΛΙΑ για την κατασκευή πανεπιστημιακού κτιρίου 4.500 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
- Σαουδική Αραβία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές αργού τον Ιούλιο
- Τραμπ: «Η ηγεσία του Ιράν είναι απίστευτα διπρόσωπη!»
- CENERGY HOLDINGS S.A. - Ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών επί των αποτελεσμάτων A’ εξαμήνου 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








