Διεθνή

Aυξήθηκε 0,3% το ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και ΕΕ το α΄ τρίμηνο – Στο +0,2% η απασχόληση

Η Ισπανία ήταν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις το α΄ τρίμηνο 2024 με ανάπτυξη 0,7%, σύμφωνα με την Eurostat

Το α΄ τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ , σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή ανάκαμψη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης ή αρνητικής ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι το δ΄ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ .

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,1% στην Ευρωζώνη και +0,2% στην ΕΕ στην προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, η Ισπανία ήταν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις το α΄ τρίμηνο με ανάπτυξη 0,7%, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν όλες στο επίπεδο ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία μόνο για το δ΄τρίμηνο του 2023.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2023). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,0% (μετά από +3,1% το προηγούμενο τρίμηνο).

Αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτές είναι οι ίδιες τάσεις με αυτές που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,0% στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από +1,2% στην Ευρωζώνη και +1,0% στην ΕΕ στην τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu