Νέα

BAT Hellas: Διψήφια αύξηση κύκλου εργασιών, χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις σε πάγια και ανθρώπινο δυναμικό

Οι πωλήσεις της εταιρείας «τρέχουν» στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 με ρυθμό 38,93% λόγω της αξιοσημείωτης αύξησης των προϊόντων ατμού και των θερμαινόμενων τσιγάρων

Η εταιρεία BAT Hellas, θυγατρική του διεθνούς ομίλου British American Tobacco δημοσιοποίησε πριν από μερικές ημέρες (Νοέμβριο) τις οικονομικές καταστάσεις του 2022. Ήταν ο τελευταίος μήνας της διορίας που έχει δοθεί στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα να δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.
Από αυτές προκύπτουν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πορεία της εταιρείας, η οπoία δραστηριοποιείται στον κλάδο των καπνικών προϊόντων, διανέμοντας τις μάρκες τσιγάρων όπως Peter Stuyvesant, Prince, Pall Mall, Lucky Strike, Rothmans και Dunhill, καθώς και καπνό για στριφτά τσιγάρα Craven και Lucky Strike. Τα τελευταία χρόνια – από το 2018  – έχει εισέλθει σε νέες κατηγορίες προϊόντων και διαθέτει τα προϊόντα θέρμανσης καπνού με την ονομασία glo και ατμίσματος Vuse.
Η πορεία των πωλήσεων της εταιρείας παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στην Ελλάδα. Υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία της δραστηριότητας που αποκλίνουν από τις δηλώσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει το top management.

Διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης 

Σχετικά με τις πωλήσεις του 2022 ανήλθαν σε 53,769 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 23,42% σε σύγκριση με τα 43,565 εκατ. ευρώ του 2021. Πρόκειται για καθαρές πωλήσεις καθώς οι μεικτές, δηλαδή αυτές συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) – ο οποίος είναι υψηλός στα καπνικά προϊόντα – ανήλθαν σε 358,103 εκατ. ευρώ (μόνο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ήταν 304,334 εκατ. ευρώ).

Τα προϊόντα ατμού και τα θερμαινόμενα τσιγάρα αποτελούσαν το 2022 το 16,6% των συνολικών πωλήσεων ή 9 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό επί των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά το τρέχον έτος, καθώς η θετική πορεία συνεχίζεται. Τα έσοδα από πώληση τσιγάρων το 2022 ήταν 28,2 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις καπνών και πούρων 16,44 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό μεγέθυνσης ήτοι 38,93% λόγω της αξιοσημείωτης αύξησης των πωλήσεων των προϊόντων ατμού και των θερμαινόμενων τσιγάρων.

Επενδύσεις

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχει μόνο μία αναφορά σε επενδύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Ο σκοπός του Ομίλου της ΒΑΤ να δημιουργήσει ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow), ενσαρκώνεται στην απόφαση για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα από την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, και σηματοδοτεί τη συνέχεια της σημαντικής συμβολής της εταιρείας στην οικονομία και κοινωνία της χώρας».
Όμως, από τα νούμερα που παρατίθενται προκύπτει ότι παραγωγικές επενδύσεις της BAT στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Σχετικά με το διακομετακομιστικό κέντρο, το οποίο η εταιρεία έχει δημιουργήσει στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών διακινούνται προϊόντα αξίας ενός δισ. ευρώ, η εταιρεία ρωτήθηκε εάν αποτελεί παραγωγική επένδυση ή εάν είναι μισθωμένο. Η απάντηση είναι ότι αφορά δραστηριότητες συνολικά του ομίλου.

Επιπλέον, η BAT έχει στην Ελλάδα την έδρα του περιφερειακού cluster του ομίλου, με αρμοδιότητα τον έλεγχο των εργασιών σε τέσσερις χώρες.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις το έτος 2022 η BAT Hellas αγόρασε από τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου εμπορεύματα αξίας 48,196 εκατ. ευρώ και πούλησε προς αυτές 33,144 εκατ. ευρώ.

Σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων

Σε ότι αφορά το προσωπικό, όπως εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις δεν υπάρχει διαχρονική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
Αναφέρεται ότι «μετά από τη δυναμική είσοδο της ΒΑΤ Hellas στην κατηγορία των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου με το λανσάρισμα του προϊόντος ατμίσματος Vuse και του θερμαινόμενου προϊόντος καπνού Glo το 2018, και την περαιτέρω επέκταση των προϊόντων αυτών στα παραδοσιακά σημεία λιανικής πώλησης (περίπτερα και μίνι-μάρκετ) σε όλη την Ελλάδα, η ΒΑΤ συνεχίζει να δημιουργεί αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία στηρίζοντας μέσα από τις δραστηριότητές της το λιανεμπόριο και την εφοδιαστική αξία και δημιουργώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».

Δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Vitalii Kochenko το 2021, κάνουν αναφορά σε προώθηση νέων επενδύσεων 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη διετία και στη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας.  Οι επενδύσεις αφορούν εμπορικές κινήσεις για την προώθηση των προϊόντων.

Ωστόσο, δεν προκύπτουν αυξημένες θέσεις εργασίας από τις οικονομικές καταστάσεις μετά το 2017. Η εταιρεία από 100 άτομα προσωπικό το 2017, μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων σε 86 το 2018 ενώ μέχρι και το 2022 ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει σε επίπεδα 91-92 ατόμων, ήτοι χαμηλότερα από το επίπεδο του 2017.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu