Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικές τις αντλίες θερμότητας για νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029, γράφει η εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η Κομισιόν ετοιμάζει μια νέα «Οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό», για την παροχή θέρμανσης των πολιτών , που θα μπορούσε να αποφασιστεί τους επόμενους μήνες.
Η Bild σημειώνει ότι «η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να επιτρέψει σχεδόν αποκλειστικά μόνο αντλίες θερμότητας για την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης έως το 2029 το αργότερο»
Η αντλία θερμότητας είναι μια ηλεκτρική συσκευή που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για θέρμανση και ζεστό νερό. Μεταφέρει τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος και εναλλάσσει τον κύκλο ψύξης του συστήματος με αποτέλεσμα να δίνει ζεστό ή κρύο αέρα ή άλλο μέσο μεταφοράς θερμότητας ή ψύχους ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.
Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι τα νεοεγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον «115% απόδοση». Οι θερμαντήρες που δεν πέτυχαν αυτόν τον στόχο δεν θα πρέπει πλέον να προσφέρονται στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα νέο «θερμικό σφυρί » που ενδεχομένως θα έπληττε τους πολίτες «ακόμη πιο σκληρά» από τα μέτρα του πολυσυζητημένου νόμου για την ενέργεια των κτιρίων στη Γερμανία, όπως σχεδιάζει ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών του Ρόμπερτ Χάμπεκ..
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο και αέριο ,θα αποκλείονται επειδή η απόδοσή τους είναι μικρότερη από 100%.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Στη Γερμανία πάντως , έχει πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις ένα σχετικό νομοσχέδιο του Χάμπεκ, που απαγορεύει τους λέβητες αερίου στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Το νομοσχέδιο που ονομάστηκε «θερμικό σφυρί» από τον Τύπο, είναι ένα από τα πιο ριζοσπαστικά νομοθετήματα για το κλίμα που έχει εκπονήσει ποτέ η Γερμανία. Ο Χάμπεκ λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο της χώρας να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2045.
Οι Γερμανοί ανησυχούν για το τεράστιο κόστος της μετάβασης από λέβητες αερίου ή πετρελαίου- από 25.000 έως 30.000 ευρώ- σε αντλίες θερμότητας και για τις στενές προθεσμίες που επιβάλλει το νομοσχέδιο.
Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση περίπου του 75%των σπιτιών της Γερμανίας ενώ περίπου το 40% όλων των καυστήρων είναι ηλικίας άνω των 20 ετών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η αβεβαιότητα για το Ιράν φέρνει αναταράξεις στο δολάριο και ανησυχία στους επενδυτές
- Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο μετά την πρόταση – μαμούθ της ΔΟΕ
- Κατεβάζουν ρολά οι ειδικευόμενοι γιατροί από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι
- Σε πύρινο κλοιό η Μέση Ανατολή λόγω του πρωτοφανούς μπαράζ επιθέσεων
- 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας στην Αττική οι υγειονομικοί στις 19/3
- Στις 26 και 27 Μαρτίου τα χρήματα των συντάξεων στους λογαριασμούς
- Ολες οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 και η ημερομηνία έναρξης για τις φορολογικές δηλώσεις
- Αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας – Πού προβλέπονται βροχές σήμερα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








