Η BIS προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αγκαλιάσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ωστόσο πρέπει να προετοιμαστούν για τις βαθιές επιπτώσεις δήλωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Παράλληλα τόνισε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους όταν πρόκειται για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Στην πρώτη της σημαντική έκθεση για τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, η ομπρέλα των κεντρικών τραπεζών δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιοποιήσουν την τεράστια δύναμή της για την παρακολούθηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να «οξύνουν» τις ικανότητές τους για την πρόβλεψη του πληθωρισμού.
Αυτό ήταν κάτι που βρέθηκε να λείπει πολύ στον απόηχο της COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να αντιληφθούν τη δύναμη της παγκόσμιας αύξησης του πληθωρισμού.
Τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να μειώσουν τον κίνδυνο επανάληψης, αν και η μη δοκιμασμένη φύση τους και το γεγονός ότι μπορούν να «παραισθήσεις» σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ρομπο-ρυθμιστές, δήλωσε η Cecilia Skingsley, κορυφαίο στέλεχος της BIS.
«Μας αρέσει να καθιστούμε τους ανθρώπους υπεύθυνους», δήλωσε η πρώην κεντρική τραπεζίτης της Σουηδίας, αναφερόμενη στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το κόστος δανεισμού στην κοινωνία και στην ανάγκη κρίσης.
«Έτσι, δεν μπορώ πραγματικά να δω ένα μέλλον όπου μια τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίζει τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Η BIS, που συχνά αποκαλείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών λόγω της κοινής εργασίας που κάνει, έχει ήδη οκτώ έργα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Hyun Song Shin, επικεφαλής της έρευνας και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως «κάτι μαγικό», αλλά είπε ότι μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν “βελόνες στα άχυρα” και να εντοπιστούν τρωτά σημεία στα χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Η BIS προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης
Η τεχνολογία είναι επίσης πιθανό να αναδιαμορφώσει ριζικά τις αγορές εργασίας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις τιμές ταχύτερα ως απάντηση στις μακροοικονομικές αλλαγές, με επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
Η BIS προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εισάγει επίσης κινδύνους, όπως νέους τύπους επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, και μπορεί να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες, όπως το κοπάδι, τα τραπεζικά τρεξίματα και οι πωλήσεις χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων με πυρκαγιά.
«Η έκκληση για δράση προς τις κεντρικές τράπεζες είναι να προωθήσουν μια κοινότητα πρακτικών», δήλωσε ο Shin. «Να μοιραστούν εμπειρίες, να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, αλλά και να μοιραστούν δεδομένα και τα ίδια τα μοντέλα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Rebranding αδιαφάνειας και αγνωμοσύνης από Κοντόπουλο με συμμετοχή του υπό αποχώρηση Πατέλη
- Attica Bank: Στα 27,3 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων στο 9μηνο
- Μόσχα: Είμαστε σε επαφή με τους αντάρτες της Συρίας – Διατηρούμε τις στρατιωτικές βάσεις
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ανάμικτα πρόσημα μετά τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
- Φάμμελος: Η κερδοφορία των τραπεζών αυξάνεται εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
- Σαμαράς: «Χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών»
- Μετρό: Στάση εργασίας την Παρασκευή – Οι ώρες λειτουργίας
- Αlpha Bank: Αν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια, η μείωση από την ΕΚΤ θα γυρίσει «μπούμερανγκ» για ευρώ, πληθωρισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις