Ειδικά στη Ρουμανία υπάρχουν σχεδόν 2.000 ενεργές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων
Εστίαση, ενέργεια, retail, λιανεμπόριο, τρόφιμα: Η επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία συνεχίζεται διατηρώντας μια παράδοση, που διακόπηκε την περίοδο της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και είχε ως αποτέλεσμα την αποεπένδυση. Όμως τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις επιστρέφουν σε μία περιοχή που αποτελεί το φυσικό σύνορο επέκτασής τους.
Σύμφωνα με σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, στα τέλη του 2024, καταγράφονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές επενδύσεις των εταιρειών: ΔΕΗ & ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Metlen, Mοtor Oil (Α.Π.Ε.), HelleniqEnergy (πρώην ΕΛ.ΠΕ., σε Α.Π.Ε.), ΟΛΥΜΠΟΣ Γαλακτοκομικά, Jumbo Intracom, Alumil, Ιsomat (Δομικά Υλικά), Πλαστικά Κρήτης κ.ά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες έκανε εγκαίνια το νέο υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ στο Βουκουρέστι για τη διαχείριση της παραγωγής ενέργειας από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο έργων στη Ρουμανία.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπορεί να εκτελεί σε πραγματικό χρόνο τις εντολές που λαμβάνει από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα μεγάλο όγκο εγκαταστάσεων παρά τη στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Ως εκ τούτου, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας της εταιρείας μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στις εντολές που λαμβάνουν από τους τοπικούς ή κεντρικούς dispatchers του δικτύου μεταφοράς ενέργειας.
Όπως τονίζεται από τη ΔΕΗ «οι δυνατότητες του κέντρου υποβλήθηκαν σε σχετικό έλεγχο και οι dispatchers της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Ρουμανία έλαβαν τη σχετική άδεια από τον εθνικό διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας που διαχειρίζεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Ρουμανία αυξάνεται συνεχώς καθώς η ανάπτυξη ΑΠΕ στη χώρα, τόσο οργανικά όσο και μέσω συνεργασιών, προχωράει και ήδη η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ στη χώρα έχει διπλασιαστεί».
Στην παρούσα φάση, ο όμιλος ΔΕΗ έχει σε λειτουργία στη Ρουμανία 23 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα καθώς και μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,3 GW και είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα.
Fourlis: Η επέκταση του Foot Locker περνά και από τα Βαλκάνια
Η απόκτηση της Foot Locker από τον όμιλο Fourlis που ανακοινώθηκε πριν από τέσσερις μήνες σηματοδοτεί την επέκτασή τους και στα Βαλκάνια. Δύο από τα καταστήματα αυτά, τα οποία είναι τα πρώτα καταστήματα Foot Locker στη Βουλγαρία, άνοιξαν τις πόρτες τους τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ αναμένονται τα εγκαίνια ακόμη ενός. Τα τρία καταστήματα αυτά άνοιξαν και θα ανοίξουν σε καίριες εμπορικές τοποθεσίες όπως The Mall Sofia, Grand Mall Varna και Galleria Burgas και με αυτή την επέκταση, η Foot Locker εισέρχεται σε μια αγορά με ισχυρή ζήτηση για επώνυμα αθλητικά είδη και εμπειρίες λιανικής πώλησης.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Όμιλος Fourlis κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα αδειοδότησης για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων και του ηλεκτρονικού εμπορίου της Foot Locker σε οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Επιπλέον, ο Όμιλος Fourlis εξαγόρασε και τις υφιστάμενες δραστηριότητες της Foot Locker στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά έξι καταστήματα (3 στην Ελλάδα και 3 στη Ρουμανία) και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα. Εξάλλου, Ρουμανία και Βουλγαρία είναι στο στόχαστρο της Fourlis και για επέκταση του brand Holland & Barrett, με τα πρώτα καταστήματα να εκτιμάται από τον ίδιο τον Βασίλη Φουρλή ότι θα ανοίξουν μέσα στο 2026.
Jumbo: Ρουμανία σχεδόν όπως Ελλάδα και το 2025
Διψήφιο αριθμό καταστημάτων έχει αγγίξει στη Ρουμανία η εισηγμένη εταιρεία με επικεφαλής τον Απόστολο Βακάκη, αξιοποιώντας το εμπορικό ρεύμα και την ανάπτυξη που υπάρχει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2023 οι 16 υπεραγορές Jumbo στη Ρουμανία πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της αλυσίδας σημείωσαν αύξηση της τάξης του 20% περίπου το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα – ποσοστό που διαμορφώθηκε στο 17% για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι το 2023 τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo.ro, ενώ ο προγραμματισμός θέλει τη ρουμανική αγορά να εμπλουτίζεται σταδιακά με ακόμη 9 σημεία, με στόχο το δίκτυο να φτάσει τα 25 καταστήματα μέχρι το 2026. Ακολούθησε το υπερ-κατάστημα στην πόλη Iάσιο, ενώ το 2024 άνοιξαν δύο ακόμα σημεία σε Βουκουρέστι και Οραντέα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Jumbo συνεχίζει την επέκτασή της, με το άνοιγμα ενός ακόμα νέου υπερκαταστήματος στη Ρουμανία μέσα στο 2025, ενώ νέες επενδύσεις έχουν γίνει σε ανακαινισμένα καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Φρεσκάρισμα στις εγκαταστάσεις στη Ρουμανία
Ενδεικτικό είναι, δε, ότι μέσα στο φθινόπωρο, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Κάμπος Χίου, Δουμπιά και Κλιάφα) προχώρησε στην ολοκλήρωση της επένδυσης συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία, στην περιοχή του Brasov, με στόχο την έναρξη λειτουργίας στα τέλη του 2024. Πρόκειται για την κατασκευή νέων ψυχόμενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους υψηλής στάθμης στη Ρουμανία και έχει ως κύριο στόχο εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχείρησης στη γειτονική χώρα και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την εταιρεία, το νέο κέντρο logistics θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος, η οποία, μάλιστα, το 2023 βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους εξαγωγείς παραγωγών τροφίμων στη Ρουμανία.
Γρηγόρης: 4o κατάστημα στη Ρουμανία
Η αλυσίδα καφέ διέθετε μέχρι πρότινος τρία καταστήματα στη χώρα και πριν από τέσσερις μήνες ένα ακόμα σημείο πώλησης άνοιξε στην καρδιά του Βουκουρεστίου, στην οδό DaciaNr 35 Sector 1, λίγα μόλις μέτρα από την Piata Romana, μία από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις της πόλης. Πρόκειται για το 4ο κατάστημα “Γρηγόρης” στη Ρουμανία. Πληροφορίες θέλουν το επόμενο διάστημα η παρουσία του brand στη χώρα αναμένεται να ενδυναμωθεί περαιτέρω, λόγω της συνεργασίας Master franchise που έχει ξεκινήσει.
Ρουμανία: Τετραψήφιος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων
Σημειώνεται ότι ειδικά στη Ρουμανία, στα τέλη του 2024 καταγράφηκαν συνολικά 2.000 ενεργές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 5,8 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και συντηρούν περί τις 20.000 θέσεις εργασίας.
Εξάλλου, η Ελλάδα αποτέλεσε κατά το 2023 την 7η σημαντικότερη αρχική χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων στη Ρουμανία με απόθεμα 4,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα, η δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών εντοπίζεται πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, δομικών υλικών, ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών, τροφίμων και ποτών, τραπεζικών δραστηριοτήτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και τεχνολογίας της πληροφορίας & ψηφιακής μετάβασης.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Alpha Bank: Πρόβλημα για την Ευρώπη η αντικατάσταση του φθηνού ρωσικού αερίου με ακριβό αμερικανικό
- Whatsapp: Στα 46,8 εκατ. οι Ευρωπαίοι μηνιαίοι χρήστες το β΄εξάμηνο του 2024 – Κομισιόν: Νέοι κανόνες
- Wall Street: Ανοδικές τάσεις με Ουκρανία και δασμούς στο επίκεντρο
- Piraeus Startup Accelerator: Στα Ιωάννινα για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
- Μάρκο Ρούμπιο: Οι 4 αρχές για το ουκρανικό που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία με στόχο μια βιώσιμη λύση
- Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση έξι ομήρων το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου
- Η Κομισιόν διαψεύδει τον Τραμπ: Δεν έχουμε συμφωνήσει για μείωση δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα
- Φυλή: Η κόρη μου δεν ξέρει ακόμη ότι έχει ακρωτηριαστεί, λέει ο πατέρας της 18χρονης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις