Θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της
Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι οικονομολόγοι της Ευρωζώνης που προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιστρέψει στη μείωση των επιτοκίων το 2026, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού κάτω από το 2%, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης εξακολουθούν να αναμένουν ευρέως ότι θα μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις από το τρέχον επίπεδο του 2,75%, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg. Ωστόσο, μια μικρή πλειοψηφία προβλέπει τώρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προβούν σε περαιτέρω μείωση τον Μάρτιο του 2026.
Ενώ η εμπιστοσύνη μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό του 2% έχει αυξηθεί, οι απειλές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών επιβαρύνουν τις προοπτικές.
Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης στη Γαλλία και τη Γερμανία, των οποίων οι «άνευρες» οικονομίες επιβαρύνουν την ευρύτερη περιοχή.
Η ΕΚΤ «μπορεί να μειώσει σταθερά τα επιτόκια χωρίς να διακινδυνεύει μια έξαρση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Τζέιμς Ρόσιτερ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities. «Ο αντίκτυπος των εμπορικών πολέμων του Τραμπ θα γίνει πιο αισθητός στην ΕΕ από ό,τι, ας πούμε, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής της κάτω από το ουδέτερο επίπεδο» πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι εξετάζουν πόσο περαιτέρω πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια μετά από πέντε περικοπές από τον περασμένο Ιούνιο. Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν μπορούν να σταματήσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική ανάπτυξη.
Οι οικονομολόγοι της έρευνας επανέλαβαν τις προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή. Αναμένουν επέκταση 0,9% στη ζώνη του ευρώ φέτος, από 1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Η αλλαγή αντανακλά χαμηλότερες προβλέψεις για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Η Ισπανία, αντίθετα, φαίνεται να αναπτύσσεται πιο γρήγορα από πριν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις