Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της BMW AG, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις των πιο ακριβών μοντέλων της, αν και η εταιρεία διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της για το 2023.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η BMW ανακοίνωσε περιθώριο κέρδους στην αυτοκινητοβιομηχανία της τάξης του 12,1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και πάνω από το 8,9% που κατέγραψε για το ίδιο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, ο οικονομικός διευθυντής Νίκολας Πίτερ προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και τεταμένες.
«Η προσοχή θα επικεντρωθεί στις προοπτικές του 2023 υπό το πρίσμα της μετατόπισης προς τα κάτω που συνεπάγεται η καθοδήγηση», δήλωσε ο Τομ Ναραγιάν, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Συνεπώς, δεν θα μας εξέπληττε αν οι μετοχές της BMW διαπραγματεύονταν χαμηλότερα σήμερα».
Οι μετοχές της BMW υποχώρησαν έως και 1% κατά την έναρξη των συναλλαγών στη Φρανκφούρτη. Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 58,5% στα 5,38 δισ. ευρώ (5,96 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Η BMW ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες premium έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές απέναντι στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, τον επίμονο πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες να έχουν περιοριστεί, η BMW, η Mercedes, η Volkswagen και άλλες εταιρείες έχουν ακόμη σημαντικά ανεκτέλεστα παραγγελιών.
Όπως και η γερμανική ανταγωνίστρια Mercedes-Benz, η BMW έχει κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάπτυξη και την εμπορία των πιο ακριβών μοντέλων της, ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα.
Καθώς η παραγωγή ομαλοποιείται και περισσότερα αυτοκίνητα βγαίνουν στην αγορά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν την προοπτική ότι οι πιέσεις προς τα κάτω στις τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν. Η Tesla έχει εντείνει τον ανταγωνισμό με δραστικές μειώσεις τιμών φέτος.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω εάν η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει να επιδραδύνεται. Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Όλιβερ Τσίπσε δήλωσε ότι αναμένει ότι οι παγκόσμιες αγορές θα υποχωρήσουν ελαφρώς και ότι οι αυξανόμενες πωλήσεις των πιο ακριβών μοντέλων της εταιρείας θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στο κόστος των υλικών και των logistics.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Euronext: Αύξηση 12,6% για τα EBITDA το γ’ τρίμηνο – Στα 169,0 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
- Πιερρακάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν 77 υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και έγιναν 100 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις
- Έλι Κοέν: Ξανά στο τραπέζι ο αγωγός αερίου από Ισραήλ μέσω Κύπρου – Ελλάδας
- Lamda: Στις 12 Νοεμβρίου ξεκινάει η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 14,5% από Air France – KLM
- Σομαλία: 5 Έλληνες στο πλήρωμα του τάνκερ της Latsco Marine που κατέλαβαν πειρατές
- Πιερρακάκης για κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ: Δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό, αλλά και επιχειρησιακό λάθος
- ElvalHalcor: Όγδοη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








