Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα
Αμετάβλητα στο 4,25% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) καθώς ο πληθωρισμός εμφανίστηκε υψηλότερος από το αναμενόμενο, η αγορά εργασίας έχει εξασθενίσει και η γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή εγείρουν φόβους για τις τιμές ενέργειας.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, με τον υποδιοικητή Ντέιβ Ράμσντεν και τους Σουάτι Ντίνγκρα και Άλαν Τέιλορ να τάσσονται υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.
Σε έρευνα του Reuters, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι οι ψήφοι θα ανέρχονταν σε 7 προς 2, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη φορά από τον Αύγουστο του 2024 τον περασμένο μήνα.
«Τα επιτόκια παραμένουν σε σταδιακή πτωτική πορεία», δήλωσε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι τα επιτόκια δεν ακολουθούν σε προκαθορισμένη πορεία.
«Ο κόσμος είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουμε σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τον βαθμό στον οποίο αυτά τα σημάδια θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή», πρόσθεσε ο Μπέιλι.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν αποτέλεσε κλειδί στην απόφασή της ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα παρακολουθεί στενά το επόμενο διάστημα.
«Οι τιμές ενέργειας έχουν ανέβει λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η επιτροπή παραμένει σε εγρήγορση για τις εξελίξεις και την επίδρασή τους στην βρετανική οικονομία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας.
Η BoE διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο β’ εξάμηνο του 2025 σύμφωνα με την οποία θα κορυφωθεί στο 3,7% τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα κινηθεί με μέσο όρο λίγο κάτω από 3,5% για το υπόλοιπο του έτους.
Για την βρετανική οικονομία αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό περίπου 0,25% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ελαφρώς ισχυρότερη από την πρόβλεψη του Μαΐου, αν και ανέφερε ότι ο υποκείμενος ρυθμός ήταν αδύναμος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη Γενική Ταχυδρομική από ΑΔΑΕ, με ένα πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό
- H EKT υπόσχεται τώρα κοινά πρωτόκολλα για φθηνότερες συναλλαγές και λιγότερη εξάρτηση από «γίγαντες»
- Τέσσερις νεκροί στο Λίβανο από επιδρομές του Ισραήλ
- Κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη Σάββατο και Κυριακή λόγω του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος»
- Ο Ερντογάν απέπεμψε τον υπουργό Παιδείας λόγω των ενόπλων επιθέσεων σε σχολεία
- Ο Αραγτσί αποχώρησε από το Πακιστάν χωρίς συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους
- Ελλάδα και Γαλλία στρατηγική συμμαχία για μια ισχυρότερη Ευρώπη
- Τι προβλέπει το μνημόνιο με τη Γαλλία για την πυρηνική τεχνολογία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








