Αγορές

ΧΑ: «Ξεκόλλησε» από τις 1.335 μονάδες – Στο +5% έκλεισε ο Ιούλιος

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 1.335,48 μονάδες - Μίνι ράλι στα ΕΛΠΕ, διόρθωσε η Jumbo – «Ξεκόλλησε» και ο τζίρος, στα 104 εκατ. ευρώ

Με άνοδο της τάξης του 5% αποχαιρέτησε τον Ιούλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπληρώνοντας τον 4ο διαδοχικό θετικό μήνα και διευρύνοντας στο +44% τη συνολική μεταβολή του 2023.

Οι άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις του Γενικού Δείκτη αντανακλούν το θετικό momentum που περιβάλλει τα ελληνικά assets, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο σημείο από το 2014.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες εισηγμένες διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά ή επίπεδα ρεκόρ, γεγονός το οποίο έχει «φουσκώσει» την κεφαλαιοποίηση στο ψυχολογικό όριο των 90 δισ. ευρώ (+4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

Επιλεκτικές τοποθετήσεις τη Δευτέρα

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση -τελευταία του Ιουλίου- οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ήταν το βασικό χαρακτηριστικό, με την προσοχή να είναι στραμμένη αφενός στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου (Πειραιώς, Eurobank, ΕΧΑΕ), αφετέρου στα stress tests των ελληνικών τραπεζών και στην αναβάθμιση του ιαπωνικού οίκου R&I.

Στο ταμπλό, η Mytilineos αναρριχήθηκε στα 37,8 ευρώ, χάρη στη νέα τιμή – στόχο της Optima Bank (45,9 ευρώ), ενώ άλμα κατά σχεδόν 4% πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ, μετά το «πράσινο» deal στη Ρουμανία. Η Aegean, από την πλευρά της, υπερέβη εκ νέου τα 13 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, επίσης, στις ΕΚΤΕΡ – Δομική Κρήτης, οι οποίες πραγματοποίησαν διψήφιο ράλι.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 1.335,48 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.333,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.335,48 έως 1.344,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 104 εκατ. ευρώ.

Στο +5% ο Ιούλιος

Η Λεωφόρος Αθηνών αποχαιρέτησε την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά σωρευτική άνοδο της τάξης του 5% μέσα στον μήνα, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο 4ος συνεχόμενος θετικός.

Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή ξεπερνά πλέον το 44%, ενώ ο Γενικός Δείκτης παραμένει σταθερά κοντά στις πρόσφατες «κορυφές» των 1.345 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Η αυλαία του Ιουλίου «έπεσε», ενόσω η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το απόγευμα Πειραιώς και Eurobank θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι Εθνική και Alpha Bank.

close menu