Αγορές

Χρηματιστηριακό κέντρο στις αναδυόμενες αγορές φιλοδοξεί να γίνει η Τουρκία

Δημόσια προσφορά για την πώληση μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σχεδιάζει η Τουρκία, με στόχο να καταστήσει την τουρκική αγορά των 262 δισ. δολαρίων “επενδυτική πρωτεύουσα” της περιοχής.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την αρχική δημόσια προσφορά της για το 42,75% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση σε υπηρεσίες μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και πολύτιμων μετάλλων.
 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Nasdaq OMX Group, είναι ήδη μέτοχος στο Borsa Istanbul.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην αναδυόμενη Ευρώπη μετά τη Ρωσία, ενώ έχει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί σε σχέση με παρόμοιες αγορές της περιοχής.

Η κεφαλαιοποίηση ήταν στο 29% του ΑΕΠ της χώρας, σε σύγκριση με αντίστοιχα το 40% του ρωσικού ΑΕΠ και 120% του ΑΕΠ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Tolga Koyuncu, διευθύνων σύμβουλο της HSBC Securities στην Κωνσταντινούπολη, το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη ως ένα πρότυπο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Υπερ αυτής της άποψης και ο Emad Mostaque, στρατηγικός αναλυτής στην Ecstrat, ο οποίος τόνισε ότι η εξασφάλιση πρόσθετης διαφάνειας στην αγορά είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ενώ δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι η Τουρκία είναι πιθανό να είναι η κορυφαία επιλογή για τις αναδυόμενες αγορές στο νέο έτος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu