Στόχος είναι η ενίσχυση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στη Λατινική Αμερική και η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής προς όφελος των ΗΠΑ
Το CNN υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπαίνει στο 2026 προωθώντας μια πιο επιθετική μορφή αμερικανικής ισχύος, που θυμίζει τις σκοτεινές δεκαετίες κατά τις οποίες οι ΗΠΑ επενέβαιναν για να ανατρέψουν κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική.
Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη επιχείρηση σύλληψης του ηγέτη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, την οποία το δημοσίευμα περιγράφει ως «αρπαγή και σύλληψη» και ως κίνηση που δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να έχει καθοριστικό ρόλο στην «επόμενη μέρα» της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνεται ότι ο Τραμπ απηύθυνε προειδοποιήσεις σε γειτονικές κυβερνήσεις όπως της Κολομβίας και του Μεξικού, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να στραφεί και εναντίον τους αν δεν ευθυγραμμιστούν, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και επανέφερε απειλές προς το Ιράν, παρουσιάζοντας ως πιθανή επιλογή τη στήριξη διαδηλωτών.
Αναλυτές που επικαλείται το CNN επισημαίνουν ότι, παρότι ο Μαδούρο χαρακτηρίζεται αυταρχικός και αντιδημοκρατικός, το κρίσιμο στοιχείο που τον φέρνει στην ίδια κατηγορία με ηγέτες που ανατράπηκαν ιστορικά στην περιοχή είναι πως δεν αποδέχεται την αμερικανική κυριαρχία στη χώρα του και στη Λατινική Αμερική, την ώρα που οι ΗΠΑ συχνά δείχνουν ανοχή σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες όταν είναι σύμμαχοί τους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με ειδικούς, το γεγονός ότι μια τέτοια σύλληψη εν ενεργεία ηγέτη δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και μπορεί να «νομιμοποιήσει» ανάλογες πρακτικές από αντίπαλες δυνάμεις, όπως η Κίνα ή η Ρωσία.
Κατά το δημοσίευμα, πίσω από τις αιτιολογήσεις που προβάλλονται από το εμπόριο ναρκωτικών έως τη μετανάστευση, διακρίνεται ένας στρατηγικός στόχος, η ενίσχυση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στη Λατινική Αμερική και η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συμφωνία-σταθμός στον OPEC+ στη “σκιά” του πολέμου με το Ιράν
- Ανοιχτό παράθυρο επαφής από το Κρεμλίνο στον Ζελένσκι
- Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν και κάλυψη στον Φλάβιο Μπολσονάρου
- Ιστορική εκτίναξη των νοτιοκορεατικών εξαγωγών λόγω της έκρηξης στην ΑΙ
- Συρρίκνωση της οικονομίας στη Σαουδική Αραβία
- Αλλαγές στις βραδινές μετακινήσεις της Γραμμής 3 του Μετρό λόγω εργασιών
- Νέο ρεκόρ παραδόσεων για τη Xiaomi στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
- “Γκάζι” στις αιτήσεις ΟΣΔΕ ενόψει της προθεσμίας της 10ης Νοεμβρίου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








