Επιχειρήσεις

Data Center Olive στα Σπάτα: Ναι από το ΥΠΕΝ, μετά το όχι από τον Δήμο για το project των 300 εκατ. ευρώ

Financialreport.gr

Το Project Olive θα αναπτυχθεί στα περίχωρα των Σπάτων, σε δύο οικόπεδα που χωρίζονται από δημόσιο δρόμο, συνολικού εμβαδού 62.498,53 m²

Νέα τροπή παίρνει η διαδικασία αδειοδότησης για την επικείμενη κατασκευή του Data Center Olive στην περιοχή των Σπάτων, καθώς δύο μήνες μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, έρχεται η θετική γνωμοδότηση, μέσω της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Εγκρίσεων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το φαινόμενο η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι κατά της αδειοδότησης και το υπουργείο να την εγκρίνει δεν είναι νέο και φέρνει σε σύγκρουση την τοπική κοινωνία με τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, με απόφασή του στις 19 Ιανουαρίου 2026, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ώρες, το ΥΠΕΝ αποφάσισε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του έργου:«Data Center Olive Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής». Όπως, δε, τονίζεται στην απόφαση «η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης βαρύνει το φορέα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου».

Με βάση απ’ όσα ήδη είχαν γίνει γνωστά, το Project Olive θα αναπτυχθεί στα περίχωρα των Σπάτων, σε δύο οικόπεδα που χωρίζονται από δημόσιο δρόμο, συνολικού εμβαδού 62.498,53 m². Στο βορειοανατολικό οικόπεδο (οικόπεδο Α) θα κατασκευασθεί διώροφο Κέντρο Δεδομένων (Data Center – DC1), δεξαμενές καταιονισμού, χώρος στάθμευσης, ασφαλής περιμετρική περίφραξη με φυλάκιο και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις του χώρου.

Στο νοτιοδυτικό οικόπεδο (οικόπεδο Β) θα κατασκευασθεί επίσης διώροφο Κέντρο Δεδομένων (Data Center – DC2), δεξαμενές καταιονισμού, χώρος στάθμευσης, ασφαλής περιμετρική περίφραξη με φυλάκιο, υποσταθμός υψηλής τάσης 80MVA και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα στις οποίες μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, 14 μονάδες διαχείρισης εσωτερικού αέρα και 40 ψύκτες οροφής.

Τα κτίρια του Data Center αποτελούνται κυρίως από την περιοχή των γραφείων (3 όροφοι) και την περιοχή των servers – διακομιστών (2 όροφοι) και θα έχουν μέγιστη ζήτηση ισχύος έως 80MW. Στα δώματα των Κέντρων δεδομένων θα υπάρχουν συστήματα ψύξης, ενώ επί του εδάφους αναπτύσσονται 40 εφεδρικές γεννήτριες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «η παρούσα ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) δεν καλύπτει θέματα ασφάλειας έναντι ατυχημάτων μεγάλης έκτασης ή ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού, ούτε απαλλάσσει τον υπόχρεο φορέα από την υποχρέωση εφοδιασμού του με άλλες άδειες, που τυχόν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, εκδίδεται χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του έργου, καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων και δεν συνεπάγεται νομιμοποίηση οποιωνδήποτε αυθαίρετων υφιστάμενων κατασκευών για τις οποίες ισχύουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αυθαιρέτων κατασκευών. Τα ανωτέρω στοιχεία εξετάστηκαν και παρατίθενται στην ΜΠΕ, με ευθύνη του φορέα του έργου.

Τονίζεται, δε, ότι « η παρούσα ΑΕΠΟ ισχύει με την επιφύλαξη ότι δεν αντίκειται σε πολεοδομικές και άλλες ειδικές διατάξεις που τυχόν κατισχύουν αυτής».

Περιφέρεια και Δήμος

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά αλλά «υπό ιδιαίτερα σημαντικούς όρους» επί της ίδιας μελέτης. Αντίθετα, ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος επιλέγει ξεκάθαρα διαφορετική γραμμή, κρίνοντας ότι το έργο, όπως είναι σήμερα σχεδιασμένο, «δεν μπορεί να συνυπάρξει» με τις οικιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε υπάρξει αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αριθμό 198/2025, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμπληρωματική τεκμηρίωση που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Το προφίλ του Project Olive

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το «Data Center Olive» αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια από την Dromeus Capital σε συνεργασία με την APTO, όχημα της Pimco, θυγατρικής του ομίλου Allianz, μέσω της εταιρείας ΓΚΡΕΚΟ ΜΙ Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Το αρχικό σχέδιο προβλέπει το κέντρο δεδομένων να αναπτυχθεί σε δύο γειτονικά οικόπεδα συνολικής έκτασης περίπου 62,5 στρεμμάτων, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα Γυαλού-Βούλια- Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, με συνολική ηλεκτρική ισχύ 80 MW και υποσταθμό υψηλής τάσης 150 kV.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πολεοδομικό συγκρότημα έχουν ήδη εγκατασταθεί δύο μεγάλα data centers, ισχύος 20 MW και 12,5 MW αντίστοιχα, γεγονός που, κατά τον Δήμο, δημιουργεί ήδη αυξημένη πίεση στο περιβάλλον, στο ενεργειακό ισοζύγιο και στο μικροκλίμα της περιοχής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu