Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 9% το 2025 από 9,8% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος
Σε ελαφρώς ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η DBRS για το 2024 και το 2025.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πλέον ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% για το 2024 (βελτιωμένη αναθεώρηση κατά 0,2%) και του 2,3% για το 2025 (βελτιωμένη αναθεώρηση κατά 0,3%). Παράλληλα, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 9% το 2025 από 9,8% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος.
Ευρύτερα, η DBRS σημειώνει πως οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τα τέλη του 2023. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να φτάσει στο 2,1% για το 2024, μια ισχυρή αναβάθμιση από την αδύναμη μέση εκτίμηση του 0,6% μόλις πριν από έξι μήνες. Οι περισσότερες άλλες σημαντικές προβλέψεις για την οικονομία έχουν αλλάξει ελάχιστα.
Η Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει βυθισμένη σε μια ασθενή ανάπτυξη κάτω του 1% το 2024 (με εξαίρεση την Ισπανία και αρκετές άλλες μικρές οικονομίες της Ευρωζώνης). Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων εντός της Ευρώπης ήταν μεικτές, αλλά ελαφρώς αρνητικές για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες το 2024 (Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία), ενώ η ανάπτυξη της Ιαπωνίας έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 0,7%, με την ανάπτυξη της Κίνας να αναμένεται στο 4,6%.
Να σημειωθεί πως σταθερή στην εκτίμησή της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% για φέτος, παραμένει η UniCredit (μετά το 2% του 2023) ενώ βλέπει περαιτέρω επιτάχυνση στο 1,7% το 2025.
Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% για το 2024 και στο 1,2% το 2025, με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω μόνο από την Ισπανία για φέτος. Για το 2025 η ελληνική οικονομία αναμένεται να ηγηθεί εκ νέου του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις