Ζητούν παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (20/10) στη Μαδρίτη, έπειτα από κάλεσμα δεξιών κομμάτων, αξιώνοντας την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Περίπου 25.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδήλωση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης στην περιφέρεια, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 400.000 διαδηλωτές.
Κρατώντας ισπανικές σημαίες, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καστίλης, ζητώντας την παραίτηση του Σάντσεθ, τον οποίο χαρακτήρισαν «προδότη».
Περισσότερες από εκατό παρατάξεις απηύθυναν κάλεσμα για αυτήν την κινητοποίηση, με τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος (PP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ακροδεξιού Vox, με το σύνθημα «Υπέρ της ενότητας, της αξιοπρέπειας, του δικαίου και της ελευθερίας. Βουλευτικές εκλογές τώρα!».
Οι ομιλητές κατήγγειλαν μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, όπως την αμνηστία που χορηγήθηκε σε πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας με αντάλλαγμα τη στήριξη των καταλανικών κομμάτων υπέρ της αυτονομίας στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, τις συμφωνίες που συνάφθηκαν με τα αυτονομιστικά και τα βασκικά κόμματα αλλά και τις έρευνες για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής σε βάρος στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της συζύγου του Σάντσεθ, Μπεγκόνα Γκόμεθ.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο Σάντσεθ κατέστρεψε την Ισπανία» αλλά και συνθήματα κατά της μετανάστευσης.
Ο ηγέτης του Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ο μοναδικός επικεφαλής ενός κόμματος που συμμετείχε στη διαδήλωση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει τους Ισπανούς, τους πρόδωσε, τους είπε ψέματα στις εκλογές».
«Σήμερα οι Ισπανοί, ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση, είναι φτωχότεροι από την εποχή όπου ο Πέδρο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία. Τους είναι δυσκολότερο να τα βγάλουν πέρα», συνέχισε ο ακροδεξιός πολιτικός, κατηγορώντας επίσης την κυβέρνηση του Σάντσεθ ότι «φέρνει περισσότερη παράτυπη μετανάστευση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη Γάζα από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: «Αυτό χρειάστηκε 3.000 χρόνια»
- Στη φυλακή από τις 21 Οκτωβρίου ο Νικολά Σαρκοζί
- Πιερρακάκης στη Βουλή: Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% το 2025 και 2,4% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη στη σκιά της εκεχειρίας στη Γάζα
- Alpha Bank: Αγορά 2,032 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,64 εκατ. ευρώ
- Mevaco: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Ιωάννης Μπρούτζος
- Alter Ego: Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Ακρίτας: Μετατροπή 14,1 εκατ. προνομιούχων μετοχών σε κοινές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις