Πρόθυμη η Βρετανία να στείλει στρατεύματα
Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής διαφωνούν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι που έχει ως στόχο να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το πώς θα απαντήσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.
Στη μίνι σύνοδο έχουν προσκληθεί η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει και τις Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες.
Καθώς οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για την έκτακτη συνάντηση η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν απροθυμία να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, ώρες αφότου η Βρετανία προσφέρθηκε να βάλει «μπότες στο έδαφος».
Η συνάντηση φιλοξενείται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και συμμετέχουν έξι χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αγωνίζονται να απαντήσουν στην ανακοίνωση-σοκ του Τραμπ για συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία αύριο Τρίτη.
Η Γαλλία πρότεινε να συζητηθεί μια «δύναμη εξασφάλισης» που θα σταθμεύει πίσω και όχι πάνω σε μια μελλοντική γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες για τη συνάντηση.
Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος … [να βάλουμε] τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος αν χρειαστεί», άλλες χώρες είναι πολύ πιο απρόθυμες.
«Κανείς δεν σκέφτεται επί του παρόντος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Η ειρήνη είναι ακόμα πολύ μακριά και για έναν μόνο λόγο: τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η Βαρσοβία δεν ήταν διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα διατηρήσει την ανθρωπιστική, υλικοτεχνική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχε στο Κίεβο τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης επιλογές για την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και στρατιωτικών δυνατοτήτων, ενδεχομένως μέσω κοινής χρηματοδότησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις