Συνεντεύξεις

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Συμφιλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία

Financialreport.gr

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο financialreport.gr, όπου μιλάει αναλυτικά για τα μέτρα-δράσεις με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και θα ενισχυθεί η αστυνόμευση. Αναλύει τους θεσμούς που βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, τονίζει την προσπάθεια που γίνεται να κρατηθούν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, διευκρίνιζει το στόχο για πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα και ορίζει τη δημοκρατική αστυνομική παρέμβαση.

 

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

 

-Ποια είναι η φιλοσοφία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Η νέα φιλοσοφία που θέλουμε να εμπεδωθεί και μέσα από δράσεις να υλοποιηθεί είναι η συμφιλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία. Θέλουμε ο έλληνας αστυνομικός να έχει το κοινωνικό προφίλ που αρμόζει σε έναν έλληνα αστυνομικό κι όχι να είναι ένα κατασταλτικό μέσο. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Πανούσης, δεν μιλάμε για έναν αστυνομικό-μπαμπούλα αλλά για ένα αστυνομικό-συμπαραστάτη του πολίτη στην καθημερινότητά του που του διασφαλίζει ένα Κράτος Δικαίου και ένα αίσθημα ασφάλειας. Αυτή είναι η φιλοσοφία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας.

 

-Με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η συμφιλίωση Αστυνομίας-Κοινωνίας;

Με δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν στο στάδιο της εφαρμογής. Η αρχή έγινε με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, ακολουθεί ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και σειρά θα πάρει ο Τοπικός Αστυνόμος. Οι θεσμοί αυτοί θα αξιολογηθούν στη φάση της πιλοτικής εφαρμογής τους και θα υπάρχει η γενίκευσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον διορθωθούν πιθανές αδυναμίες. Μέσα από αυτές τις δράσεις, ο αστυνομικός έρχεται κοντά στον πολίτη και δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις αυτές αναδεικνύουν και αποδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να επιτύχουμε τη συμφιλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία και να υπάρξει η αλλαγή του κοινωνικού ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

-Πως αντιμετωπίζεται ο Αστυνομικός της Γειτονιάς;

O Αστυνομικός της Γειτονιάς έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, να λύνει τα προβλήματα στην γέννησή τους, να καθοδηγεί και να διευκολύνει τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι ο φύλακας και το σημείο αναφοράς της γειτονιάς.

Οι αναφορές που έχουμε από τα Αστυνομικά Τμήματα που εφαρμόζεται αλλά και από τους ίδιους τους Πολίτες που είναι οι αποδέκτες αυτής της προσπάθειας είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικές.

Η αξιολόγηση της πιλοτικής αυτής εφαρμογής μας οδηγεί στην γενίκευση και γι αυτό βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου γίνεται μία προσπάθεια να κρατήσουμε κάποιους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς για να ενισχύσουμε και να στελεχώσουμε το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί 50 αστυνομικοί και η στελέχωση που προβλέπεται μελλοντικά αγγίζει τους 586 αστυνομικούς για το θεσμό αυτό.

 

-Ποιες θα είναι οι πηγές άντλησης στελεχών έτσι ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός που θα υπηρετήσει με επάρκεια το θεσμό;

Υπάρχει σίγουρα μία μικρή δεξαμενή, η οποία είναι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, οι 300 με 350 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί και θα υπηρετήσουν ως ειδικής κατηγορίας ένστολο προσωπικό.

 

-Τι σχεδιάζετε για την εφαρμογή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων;

Παρουσιάζουμε σε πιλοτική εφαρμογή 4 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες που θα εγκατασταθούν σε 4 νομούς, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τη μορφολογία του εδάφους, το δείκτη εγκληματικότητας, την έλλειψη αστυνόμευσης κ.α., έτσι ώστε να έχουμε παρουσία της Αστυνομίας και σε απομακρυσμένες περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε. Οι μονάδες αυτές θα μετακινούνται σε χωριά που δεν υπάρχουν αστυνομικά τμήματα, είναι πλήρως εξοπλισμένες και στελεχώνονται με αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες όπως Ασφάλειας και Τροχαίας. Ιδιαίτερα, σε νομούς με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα θα υπάρχει και ψυχολόγος. Οι νομοί που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είναι οι νομοί Ξάνθης, Ιωαννίνων, Αρκαδίας και Ευβοίας.

 

-Τι είναι ο Τοπικός Αστυνόμος;

Ο νέος αυτός θεσμός βρίσκεται στην τελική φάση της σχεδίασης. Όπου διαπιστωθεί, με την αναδιοργάνωση που θα ξεκινήσει αρχές καλοκαιριού, ότι είναι απαραίτητη η παρουσία ενός αστυνομικού οργάνου σε περιοχές που υπάρχουν ιδιαιτερότητες και έχουν κλείσει αστυνομικά τμήματα, θα εφαρμοστεί εκεί ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου. Ο Τοπικός Αστυνόμος θα υποδέχεται όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και θα είναι ο διαμεσολαβητής στο βαθμό που μπορεί έτσι ώστε να προσφέρει λύσεις. Σκοπός του θεσμού αυτού είναι να καλύφθούν τα όποια κενά αστυνόμευσης και να δημιουργηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και της πιο απομακρυσμένης περιοχής.

 

-Ποιος είναι ο στόχος της αναδιάρθωσης που προγραμματίζετε να κάνετε;

Στόχος είναι να πάμε σε πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα, να καταργήσουμε δηλαδή αστυνομικούς σταθμούς και να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα αστυνομικά τμήματα. Και αυτό γιατί, εάν έχεις πολλά μικρά διασκορπισμένα τμήματα και επιμερίζεις το προσωπικό σου, είναι προφανές ότι αποδυναμώνεις την αστυνόμευση. Για παράδειγμα σε 3 αστυνομικούς σταθμούς που η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι πάνω από 7-8 χιλιόμετρα, χρειαζόμαστε το 24ωρο μόνο για την πύλη 9 άτομα, 3 άτομα δηλαδή για τον καθένα και μόνο για το σημείο της πύλης. Αυτοί θα μπορούσαν να συγχωνευτούν σε ένα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα και οι αστυνομικοί να απασχοληθούν σε καίριες θέσεις. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού, έτσι ώστε περισσότεροι αστυνομικοί να βγουν στο δρόμο για περιπολίες και να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση και άμεση επέμβαση.

 

-Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να θωρακιστεί η ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και ευρύτερα, ενόψει και της τουριστικής περιόδου;

Έχουμε εγκαινιάσει δύο επιχειρησιακά σχέδια αστυνόμευσης, τα οποία εκπονήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από στελέχη που έχουν γνώση και εμπειρία. Αυτά αφορούν την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας και την αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής που ξεκινά από το δήμο Αχαρνών και φτάνει μέχρι τον Ασπρόπυργο. Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία και έχουμε υιοθετήσει προγραμματική σύμβαση με το δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής. Δεν είναι μια επιχείρηση “σκούπα”, είναι καινοτόμα επιχειρησιακά σχέδια, όπου υπάρχει συνέργια ακόμα και της Οικονομικής Αστυνομίας, με σκοπό να χτυπήσουμε τη ρίζα του κακού.

 

-Πως ορίζεται η δημοκρατική αστυνομική παρέμβαση; Θεωρείτε ότι στα τελευταία γεγονότα είχε καλύτερα αποτελέσματα η Αστυνομία τηρώντας μία απόσταση από τους διαδηλωτές;

Είναι μία άλλη αντιμετώπιση. Όπως το είπε πολύ εύστοχα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Πανούσης, η λέξη κλειδί είναι η “στάθμιση”. Το να μπεις μέσα στην Πρυτανεία τη 2η μέρα για να τους βγάλεις έξω είναι επιχειρησιακά εύκολο, το ζήτημα είναι τι παρενέργειες δημιουργείς, γιατί έτσι θα αναζωπυρωθούν άλλες εστίες. Γι αυτό χρειάζεται μία μεθόδευση και μία προσεχτική διαχείριση και αυτό επιδιώκει η σημερινή πολιτική ηγεσία. Να σας θυμίσω ακόμη ότι η “στάθμιση” δεν είναι κάτι που ανακαλύπτουμε εμείς. Πόσες καταλήψεις βίαιες πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη 10ετία, πόσες βίλες είναι καταλυμένες τα τελευταία χρόνια και δεν έγινε τίποτα, ενώ υπήρχαν εισαγγελικές εντολές για επέμβαση της αστυνομίας; Επίσης, σας θυμίζω ότι οι διαδηλωτές που μπήκαν στην Βουλή τις προάλλες, δεν ήταν ευθύνη διαχειρίσεως δική μας εντός της Βουλής, γιατί έχει άλλο καθεστώς, αλλά όταν βγήκαν έξω η αστυνομία τους συνέλαβε και πήγαν στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας στάθμισε ότι έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι. Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι η στάθμιση. Τι ακριβώς κάνεις ώστε τι θα έχεις ως συνέπεια. Μέχρι τώρα η τακτική της “ήπιας διαχείρισης” έχει φέρει αποτελέσματα.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συνεντεύξεις

close menu