Και θα παραμείνει αμετάβλητη στο 2% και το 2026 - Ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί ελαφρά στο 3,1% φέτος
Στο 2% θα υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έναντι 2,3% το 2024 και θα παραμείνει αμετάβλητος στο 2% και το 2026.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί ελαφρά στο 3,1% φέτος και θα υποχωρήσει στο 2,5% το 2026.
To ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σε αρνητικό έδαφος σύμφωνα με τις προβλέψεις και θα κλείσει στο -5,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2025 και στο -5,3% το 2026.
Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 9% το 2025 και στο 8,4% το 2026.
Η ίδια έκθεση, υπενθυμίζει και κάτι άλλο ακόμα: τα Μνημόνια τέλειωσαν, η Ελλάδα όμως παραμένει μια χώρα που χρωστάει πολλά -και για αυτό «ελέγχεται» πλέον και από τους Οίκους Αξιολόγησης για να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκότερους και βιώσιμους όρους.
Το ΔΝΤ εντάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία των «Ευρωπαίων οφειλετών» (European debtors), μαζί με χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η κατηγοριοποίηση αυτή διαφοροποιεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου από αυτές του Βορρά – όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία – που χαρακτηρίζονται ως «Ευρωπαίοι πιστωτές» (European creditors). Επιπλέον, αν και η χώρα αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές αδυναμίες της, παραμένουν μεγάλες διαρθρωτικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης, με τον ευρωπαϊκό Νότο να παραμένει περισσότερο εξαρτημένος από τις εισαγωγές.
Η συνολική εικόνα που αναδύεται από τις προβλέψεις του ΔΝΤ είναι αυτή μιας σταθερής αλλά εύθραυστης ανάπτυξης, με σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Ωστόσο η συνέχιση της θετικής πορείας θα εξαρτηθεί από τρεις κρίσιμες παραμέτρους: αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας.
Η επιτυχής υλοποίηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ η βελτίωση του εξαγωγικού προφίλ είναι απαραίτητη για τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κακοκαιρία: Προβλήματα στη Λάρισα, πλημμύρισε ο Αγιόκαμπος
- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία μέριμνα Μητσοτάκη για να μην υπάρξουν άλλες «Βιολάντες»
- Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Μετά το LNG, μας πουλάει Μελάνια
- Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στο «πάγωμα» της παραγωγής τον Μάρτιο παρά τις υψηλές τιμές του Brent
- Σούπερ μάρκετ: Σε ιστορικά υψηλά με 4 στα 10 η επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας λόγω ακρίβειας
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το Φεβρουάριο, σταθερό το πράσινο τιμολόγιο και μείωση στο κίτρινο
- Παπασταύρου: Από σήμερα (1/2) το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος για τις επιχειρήσεις
- AstraZeneca: Ο φαρμακευτικός κολοσσός εισάγεται τη Δευτέρα (2/2) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








