Ορατός ο κίνδυνος για το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου αν στερέψουν τα εξαγωγικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας
Η κίνηση των εμπορικών πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω των Στενών του Ορμούζ υποχώρησε σε λιγότερες από 10 διελεύσεις την ημέρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, από έναν 10ήμερο μέσο όρο 14 διελεύσεων.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό για μια θαλάσσια οδό από την οποία διρχόταν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου πριν από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με αγοραστές και διαπραγματευτές σαουδαραβικού πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να εξαντλήσει τα διαθέσιμα αποθέματα προς εξαγωγή εντός ολίγων ημερών, εάν δεν αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού Ανατολής-Δύσης.
Ενδεχόμενη παρατεταμένη διακοπή θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου από την αγορά.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου χρησιμοποιούσε τον συγκεκριμένο αγωγό για να εκτρέψει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4% της παγκόσμιας παραγωγής προς το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καύσιμα: Πάνω από 2,10 ευρώ το diesel, η βενζίνη φτάνει έως και τα 2,37 ευρώ το λίτρο
- Mαρία Μποζη: Νέα ESG και Sustainability Manager στη Metlen
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2026
- Νέα νυχτερινή κλιμάκωση στην Ουκρανία παρά τις συζητήσεις για εκεχειρία στην ενέργεια
- Αναταραχή προκαλεί η υπέρβαση του 5% στα ομόλογα των ΗΠΑ
- Κλείδωσαν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις Οκτωβρίου
- Νομική ήττα για Τραμπ με την επιστολική ψήφο
- TEKAΛ: Εταιρεία για την αξιοποίηση της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









