Παρέμβαση του Πρόεδρου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (Σ.Ε.Α.Δ.Α.), Κωνσταντίνος Παναγούλιας
Παρέμβαση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στις τελωνειακές διαδικασίες πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (Σ.Ε.Α.Δ.Α.), Κωνσταντίνος Παναγούλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος και τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, επιχειρήσεις-μέλη αναφέρουν ότι καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαδικασία φυσικού ελέγχου και εκτελωνισμού εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως στο 1ο Τελωνείο Πειραιά, αλλά και στο Τελωνείο Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα. Οι καθυστερήσεις αυτές, όπως τονίζεται, επιβαρύνουν σημαντικά τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και αυξάνουν το λειτουργικό τους κόστος.
Ο Σ.Ε.Α.Δ.Α. δηλώνει ότι στηρίζει πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης για ενίσχυση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, για την προστασία της αγοράς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την αποτελεσματική είσπραξη δασμών μέσα από την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των τελωνείων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι στην παρούσα μεταβατική φάση οι νέες διαδικασίες, αντί να επιταχύνουν τους ελέγχους, συχνά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
«Οι έλεγχοι πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα και χωρίς να φορτώνουν τις επιχειρήσεις με πρόσθετα κόστη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγούλιας.
Παρεμβάσεις και προτάσεις προς τα υπουργεία
Ο Σύνδεσμος έχει ήδη απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας άμεσες λύσεις.
Μεταξύ άλλων, ο Σ.Ε.Α.Δ.Α. προτείνει:
- Στελέχωση των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων με επαρκές προσωπικό, ώστε να αποσυμφορηθούν οι ουρές και να επιταχυνθεί ο φυσικός έλεγχος.
- Μείωση του κόστους αποθήκευσης στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων, που εκτοξεύεται λόγω των καθυστερήσεων.
- Καθορισμό μέγιστων χρόνων διεκπεραίωσης για τους φυσικούς ελέγχους και τον εκτελωνισμό, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν προβλεψιμότητα και σταθερότητα στον προγραμματισμό τους.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι, πέρα από την ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό, είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες των νέων ψηφιακών διαδικασιών. Όπως αναφέρουν, οι «ψηφιακές λύσεις» που θα έπρεπε να επιταχύνουν τους ελέγχους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πρόσθετα εμπόδια και καθυστερήσεις.
Επένδυση σε σύγχρονα μέσα ελέγχου
Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των ελέγχων, ο Σ.Ε.Α.Δ.Α. προτείνει την προμήθεια και εγκατάσταση στις πύλες εισόδου της χώρας – όπως τα μεγάλα λιμάνια – σταθερών ή εποχούμενων συστημάτων ανίχνευσης εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ.
Η χρήση τέτοιων συστημάτων, όπως επισημαίνεται, θα επιτρέψει τον γρήγορο αλλά και ακριβή έλεγχο των φορτίων, συμβάλλοντας τόσο στην ασφάλεια όσο και στη μείωση των καθυστερήσεων. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ως εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, μία τέτοια επένδυση θα αποδώσει πολλαπλάσια οφέλη στην εθνική οικονομία», τονίζει ο Σύνδεσμος.
Ποιος πληρώνει το κόστος των αστοχιών;
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις περιπτώσεις όπου οι καθυστερήσεις προκύπτουν από τεχνικές ή λειτουργικές αστοχίες του συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται συχνά με επιπλέον χρεώσεις για αποθήκευση και διαχείριση, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες για τις καθυστερήσεις.
Ο Σ.Ε.Α.Δ.Α. προτείνει ρητά, όταν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε ευθύνη των τελωνειακών συστημάτων, οι πρόσθετες αυτές χρεώσεις να μην μετακυλίονται στις επιχειρήσεις, αλλά να βαρύνουν τα ίδια τα τελωνεία.
«Δείγματα άνευ αξίας» με… υψηλό κόστος
Τέλος, ο Σύνδεσμος αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «δείγματα άνευ αξίας». Σήμερα, για την εισαγωγή και παραλαβή τους εφαρμόζονται τελωνειακές διαδικασίες και χρεώσεις εκτελωνισμού, καθώς και φορολογικές επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα το κόστος εκτελωνισμού να υπερβαίνει πολλές φορές την ίδια την αξία του δείγματος και να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην παραλαβή, λόγω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν.
Για το λόγο αυτό, ο Σ.Ε.Α.Δ.Α. προτείνει την απαλλαγή των δειγμάτων άνευ αξίας από τελωνειακές διαδικασίες, έξοδα εκτελωνισμού και φορολογικές επιβαρύνσεις, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να τα παραλαμβάνουν γρήγορα και χωρίς υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση.
Ο Σύνδεσμος καταλήγει ότι η ομαλή και γρήγορη λειτουργία των τελωνείων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και για την προσπάθεια της χώρας να εξελιχθεί σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συνέντευξη Τραμπ στο Politico: «Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι αδύναμοι και δεν ξέρουν τι κάνουν»
- Π. Λαζαρίδου: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ηγείται του μετασχηματισμού των υποδομών της χώρας
- Κόστα: Χρηματοδότηση Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην Σύνοδο Κορυφής
- Ράμμος στη δίκη για υποκλοπές: Ζητήσαμε φακέλους από την ΕΥΠ και δεν μας τους έδωσε ποτέ
- Απεργία στο εργοτάξιο του Ελληνικού της Lamda Development λόγω του θανάτου άτυχου εργάτη
- ΕΚΠΑ: Μπήκε στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου
- Εμπόδια και καθυστερήσεις στα τελωνεία: Ψηφιακές «λύσεις» ΑΑΔΕ αντί να επιταχύνουν τους ελέγχους, τους μπλοκάρουν
- Επιχειρήσεις στην ΕΕ το 2024: Το 0,2% του συνόλου ήταν οι μεγάλες και έκαναν το 51,3% του τζίρου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








